Posao karijere: Rimac za 135 miliona eura gradi fabriku u Kini

Dodajte komentar

Dok su pogledi ljubitelja automobila bili upereni u Ženevu i novi električni automobil iz Rimca C_Two, Mate Rimac je sa svojim vodećim dioničarom u Aziji zaključio posao karijere. Rimac Automobili i Camel grupa ugovorili su da će do kraja ove godine izgraditi u Kini fabriku električnih motora i baterija vrijednu milijardu kuna. Rimac kaže da je ovo važan poslovni iskorak za kompaniju, jer će nova fabrika biti usmjerena isključivo na kinesko tržište.

“Kina nam je važna, jer predstavlja najveće tržište na svijetu za električne automobile, autobuse, kamione i druga prevozna sredstva te bilježi najveći rast”, izjavio je za Poslovni dnevnik Rimac.

Kina, prema udruženju proizvođača vozila CAAM-a, mjesečno proizvodi 2-3 miliona vozila od čega 5 posto čine e-vozila. U Rimac Automobilima pojašnjavaju da je plan kineske Vlade da se pređe u cijelosti na električna vozila. To znači de će se potražnja za električnim motorima, baterijama i drugim sistemima koji se ugrađuju u e-vozila, a šta je potrebno tamošnjim proizvođačima, u narednom razdoblju povećati za približno 20 puta. Zasad se, prema podacima CAAM-a, u Kini mjesečno proizvede 110 do 130 hiljada e-vozila, a fabrika motora i baterija, koju grade Rimac i Camel, za početak će imati godišnji kapacitet od 50 hiljada jedinica.

U Camel grupi potvrđuju, ciljaće isključivo kinesko tržište. Rimčeva fabrika gradi se u gradu Xiangyangu u centralnoj kineskoj pokrajini Hubei, koja se nalazi na jedinstvenoj poziciji. Udaljenost od nje do tri najvažnije ekonomske tačke – Pekinga, Šangaja i Hong Konga – podjednaka je i iznosi hiljadu kilometara. Na širem području tog grada živi pet i po miliona ljudi. Xiangyang ubrzano radi na izgradnji Grada novih energetskih vozila. To je tamo dovelo tridesetak centara za istraživanje i razvoj u auto-industriji, kao i gotovo 800 većih investicija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *