Odlaže se IPO najvrijednije naftne kompanije na svijetu

Dodajte komentar

Incijalna javna ponuda najvrijednije naftne kompanije na svijetu “Saudi Aramco”, vjerovatno će biti odložena i to najranije za 2019. godinu.

Prvobitno je najveća svjetska flotacija jedne kompanije na berzi bila planirana za drugu polovinu ove godine. Međutim, savjetnici za inicijalnu javnu ponudu (IPO)” Aramco”-a i dalje se bore da postignu cijenu od dvije hiljade milijardi dolara, koliko traže vlasti Saudijske Arabije, piše “Financial Times”, pozivajući se na izjave britanskih zvaničnika.

Londonska berza još ima veliku šansu da bude domaćin ovog najvrjednijeg listinga, prema neimenovanim zvaničnicima upoznatim sa materijom. Njujork i London su vodeći kandidati za taj istorijski IPO, kao i berza u Rijadu.

Saudijski ministar za energetiku Kalid al-Falih izrazio je prošle nedelje zabrinutost zbog potencijalnih rizika vezanih za izbor Njujorka, kao mjesta za listiranje na berzi. On je naveo “sudske parnice i pravnu odgovornost” kao velike probleme u SAD.

“Sasvim iskreno, “Saudi Aramco” je previše veliki i previše važan da bi kraljevstvo bilo izloženo takvom riziku”, rekao je al-Falih u intervjuu za televizijsku mrežu Si-En-En.

Njujorška agencija “Blumberg” je izvijestila prošle nedjelje da je ministar, takođe, nagovijestio da bi listiranje “Aramka” moglo da bude odloženo.

Odlaganje bi, kako ocjenjuje “Financial Times”, moglo da predstavlja prepreku naftom bogatoj kraljevini u njenim nastojanjima da reformiše ekonomiju zavisnu od energetike, budući da se berzanski debi kompanije “Saudi Aramco” smatra ključnim stubom u realizaciji reformskih projekata.

Najavljeno je da će državni energetski gigant na IPO ponuditi oko 5,0 procenata svoje imovine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *