Kraj jednog od najčuvenijih Volkswagena

VW Beetle – popularna “buba”, neće dobiti svog direktnog nasljednika nakon što aktuelna generacija okonča svoj proizvodni vijek.

To je na sajmu automobila u Ženevi potvrdio šef istraživačko-razvojnog odeljenja kompanije, Frank Velš, u razgovoru za Autocar.

Prije odluke da ukine model koje je obnovljen 1997. pod oznakom “New Beetle”, spekulisalo se da će Volkswagen u budućnosti ponuditi nasljednika na električni pogon, na MEB mehaničkoj platformi.

“Odlučili smo da je bolje da pokrenemo proizvodnju električnog Kombija, nego da imamo nekih 4-5 generacija ‘nove bube’“, objašnjava Velš.

Aktuelna “buba” izrađuje se u dvije verzije – kao kupe i kabriolet. Ovaj legendarni model iz Volkswagenove istorije obnovljen je 1997. godine, po ugledu na originalnu “bubu” (koja je svojevremeno važila za “narodni auto”), ali nikad nije dostigao nekadašnju popularnost.

Prva generacija “nove buba” proizvodila se do 2011, kada je stigao nasljednik koji se i danas izrađuje. Aktuelni model baziran je na mehaničkoj platformi Golfa 6.

Check Also

Stabilizacija tržišta, bitcoin i dalje u padu

Tržište kriptovaluta je u posljednjih par dana pretrpjelo strmoglav pad vrijednosti, ali se, prema podacima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *