Finska: Država kupila udio u Nokiji za 844 miliona dolara

Finska vlada kupila je 3,3 posto udjela u Nokiji za oko 844 miliona eura kako bi učvrstila uticaj nad tim proizvođačem opreme za telekomunikacione mreže.

“Vjerujemo da će to biti dobro ulaganje. Valja se prisjetiti da je Nokia najveća finska kompanija a finsko je vlasništvo u njoj dosada bilo prilično skromno”, objašnjava odluku u razgovoru za Reuters izvršni direktor državnog holding društva Solidium Antti Makinen.

“Privlačni su nam jaka tržišna pozicija kompanije i široko tehnološko znanje”, dodaje čelnik Solidiuma.

Solidium neće na predstojećoj skupštini dioničara tražiti mjesto u Nokijinom odboru ali bi mogao razmotriti tu opciju u budućnosti, napominje Makinen.

Holding je ove godine po njegovim riječima počeo da igra aktivniju ulogu u odborima kompanija u kojima ima vlasnički udio.

Domaći zadatak je Solidiuma kupovina vlasničkih udjela u značajnim finskim kompanijama kako bi ostale “manje ili više u finskom vlasništvu”.

Holding upravlja manjim udjelima u 13 finskih komapnija čije su dionice uvrštene na berzu a većinom su nastale u vrijeme industrijalizacije sprovedene uz dirigentsku palicu države.

Kako bi finansirao ulaganje u Nokiju, Solidium je u proteklim nedjeljama prodao udio u Teliji i Sampu.

Nokia je prije deset godina bila vodeća kompanija na globalnom tržištu telefona i bila je motor finske ekonomije, sa četiri posto udjela u finskom BDP-u i 20 posto u finskom izvozu.

Urušavanje nekadašnjeg poslovanja s telefonima bilo je glavni razlog desetogodišnje ekonomske stagnacije od koje se zemlja tek počela oporavljati.

Prema podacima na Nokijinoj stranici, vlasnički udjeli tri finska penziona fonda trenutno ne dosežu ni tri posto.

Danas je kompanija fokusirana na industriju telekomunikacionih mreža u kojoj joj konkurišu švedski Ericsson i kineski Huaiwei.

Check Also

Akcionari spremaju tužbe nakon što je država upisana kao vlasnik Solane

Zemljište Solane, skoro 15 miliona kvadrata, upisano je u katastru kao vlasništvo države Crne Gore. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.