Saudijski kralj Salman u Iraku gradi najveći stadion na svijetu

Dodajte komentar

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud obećao je kako će u Bagdadu, iračkoj prijestolnici, izgraditi nogometni stadion koji može primiti 135.000 ljudi, što će ga učiniti najvećim stadionom na svijetu.

Planovi o izgradnji stadiona uslijedili su nakon prijateljskih dogovora visokih funkcionera dvije zemlje koje su decenijama bile u lošim odnosima, počevši od invazije na Kuvajt kada su iračke snage 1990. godine napale hiljadu vojnika i zaposjeli glavni grad.

Novi stadion u Bagdadu prvobitno je trebao biti građen za 100.000 posjetilaca, ali Saudijska Arabija odlučila je da podigne ovaj kapacitet na 130 hiljada ljudi. Inicijatiu za izgradnju stadiona pokrenuo je kralj Salman kada je telefonski kontaktirao iračkog premijera Haidera al-Abadija. Novi stadion biće duplo veći od trenutnog najvećeg stadiona u Iraku pod nazivom Basra Sports City.

Saudijska Arabija nameće se Iraku kao dio napora ograničenja regionalnog uticaja Irana, dok Bagdad traga za ekonomskim koristima bliske veze s Riyadhom.

Irak nije domaćin međunarodnih fudbalskih utakmica posljednjih 30 godina, s obzirom da je tokom invazije na Kuvajt uveden embargo na održavanje utakmica. Zabrana je kratko ukinuta 2012. godine, ali je nestanak struje tokom utakmice protiv Jordana u gradu Erbil presudio da Fifa ponovo uvede zabranu. Fifa će krajem marta odlučiti da li će ponovo ukinuti zabranu.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *