“Nissan” spreman da otkupi udio francuske vlade u “Renaultu”

Dodajte komentar

Japanska kompanija “Nissan” navodno je počela pregovore s francuskom vladom u vezi sa kupovinom njenih 15 odsto akcija kompanije “Renault”.

Tim potezom bi se potpuno promijenila vlasnička struktura alijanse, koju od 2016. godine čini i “Mitsubishi”, jer bi se prema ovoj ponudi vlada odrekla svog uticaja u “Renaultu”, a francuski proizvođač bi odustao od kontrole nad “Nissanom”, prenose neimenovani izvori. Posao je daleko od sklapanja, jer ovakve transakcije su pod posebnom lupom zbog politički osetljivih pitanja, a za vladu Francuske je vrlo bitno da se ne stekne utisak o preuzimanju.

Ove spekulacije su demantovali i iz “Renault-Nissan-Mitsubishi” saveza i iz redova francuske vlasti. Iz alijanse tvrde da “istražuju mogućnosti dublje sinergije i povećanje operativnih konvergencija, ali da ne planiraju promjenu odnosa međusobnih udjela vlasništva”.

Spekuliše se da se razmatra čak i opcija da menadžment grupacije nadgleda holandska fondacija kao uvod u integraciju u globalnu automobilsku kompaniju sa bazom u Amsterdamu.

“Renault-Nissan” se konstantno bori sa planovima o potpunom spajanju još od osnivanja 1999. godine.

Međutim, u posljednje vrijeme francuska vlada ovo navodno forsira kako bi osigurala budućnost saveza, koji je prošle godine bio najveći proizvođač automobila na svijetu.

“Renault” je vlasnik 43,4 odsto “Nissana”, ali je 2015. godine pristao na ograničenu kontrolu svog većeg partnera. S druge strane, “Nissan” je trenutno vlasnik 34 odsto akcija “Mitsubishija”, koji je morao prihvatiti finansijsku injekciju konkurenta nakon skandala s lažiranjem rezultata emisije štetnih gasova, i 15 odsto “Renaulta”.

Prema pravilima Tokijske berze, “Renault” bi izgubio svoje pravo glasa u kompaniji “Nissan”, ukoliko bi japanski proizvođač povećao svoj udio u “Renaultu” na više od 25 odsto.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *