Da li je Tramp u pravu?

Dodajte komentar

Carine na uvoz svih proizvoda veće su u Evropskoj uniji nego u SAD, a naročito je veliki eksploatator Njemačka, obrušio se američki predsjednik Donald Tramp na domovinu svojih predaka.

Trgovinski suficit Njemačke u razmjeni sa SAD 2017. godine je iznosio 50,5 milijardi eura. Što se visine carina tiče, a sudeći po navodima evropskih medija, njegova je tvrdnja tačna. Na uvoz američkih automobila u EU se plaća carina od 10%, na uvoz evropskih automobila u SAD se plaća carina od 2,5%.

„Ocarinićemo Mercedes Benz, ocarinićemo BMW”, zagrmio je američki predsjednik.

Kod drugih su proizvoda razlike u carinskim stopama takodje velike: na uvoz proizvoda američke prehrambene industrije u EU se plaća carina od 14,6%, na uvoz proizvoda evropske prehrambene industrije u SAD se plaća carina od 3,3%, piše Noje ciriher cajtung.

Američka carinska stopa na uvoz hemijskih proizvoda je 1,2%, evropska carinska stopa je 2,3%. Uvoz električnih aparata Amerikanci carine s 0,3% a Evropljani sa 0,6%.

Carinska stopa na uvoz poljoprivrednih i proizvoda od ribe je ista – 3,7%.

Pošto je pitanje carina na čelik i aluminijum proglasio za pitanje nacionalne bezbjednosti, američki predsjednik Donald Tramp pozvao je trgovinske partnere na pregovore o tom bezbjednosnom pitanju ukoliko imaju argumenata za sopstveno izuzeće.

Prva je u red u subotu stala Evropska unija. Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom sastala se sa Robertom Lajthajzerom, koga je Tramp ovlastio za pregovore o carinskim izuzećima.

„Evropska unija, divne države, žali se na carine na čelik i aluminijum. Ako oni ukinu strašne barijere i carine na američke proizvode, odustaćemo zauzvrat i mi od naših. Veliki deficit. Ako ne, podići ćemo carine na automobile i ostalo. FAIR“, napisao je američki predsjednik na svom Tviter nalogu, a prenosi njemački Frankfurter algemajne cajtung.

Evropska unija je izvukla svoj stari spisak od 200 proizvoda čijim carinjenjem bi mogla da se osveti Trampu.

Na tom spisku, piše američkim carinama na čelik i aluminijum naročito ogorčeni list Virtšagtsvohe, nema Golfhotela na evropskoj zapadnoj obali, koji su u posjedu Amerikanaca. Njihovo dodatno oporezivanje moglo bi da ima naročit efekat, smatra komentator tog lista.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *