MMF predlaže nova smanjenja penzija i plata ali i poreza

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) smatra da je Vlada uradila u prethodnoj godini dosta na unapređenju javnih finansija i da su makroekonomski izgledi države pozitivni, ali da zbog velikog nivoa javnog duga treba nastaviti sa fiskalnom disciplinom.

Ta organizacija predlaže da se smanje fiskalna opterećenja na zarade, jer bi to doprinijelo smanjenju sive ekonomije, a sa druge strane da se uvede ekološki porez, odnosno, akcize na ugalj i porez na emisiju ugljen-pionoksida. Uz to, preporuka je da Vlada ukine povlastice povlašćenima koji plaćaju niži PDV, kao i da preispita porez na dobit.

Na rashodnoj strani budžeta, MMF prostor za uštedu vidi u smanjenju potrošnje za zarade u javnom sektoru i izdvajanje za penzije i uštede po tom osnovu prebaciti za kapitalne projekte.

Ove mjere predstavio je šef Misije MMF-a za Crnu Goru Matrin Petri juče na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom finansija Darkom Radunovićem i guvernerom Centralne banke (CBCG) Radojem Žugićem.

Vlada mora nastaviti sa naporima za očuvanje makroekonomske stabilnosti koja se sada ne dovodi u pitanje. Rast u 2017. godini je pozitivan, iako je tada počelo sa fiskalnim prilagođavanjima. Stopa rasta ekonomije će biti tri odsto. Poreski sistem predstavlja veliko opterećenje za rad, što podstiče sivu ekonomiju. Fond zarada javnog sektora i rashodi za penzije su visoki u poređenju sa međunarodnim standardima, a opštinske finansije su slabe. Ako bi one bile uspješnije, uštede od ovih reformi bi mogle da se iskoriste za potrošnju koja predstavlja najveći prioritet ili za dodatna prilagođavanja i oporezivanja rada”, kazao je Petri.

MMF smatra da bi trebalo da se razmotri uvođenje neoporezivog nivoa dohotka za porez na dohodak fizičkih lica i da se prebaci veći dio finasiranja univerzalne zdravstvene zaštite na opšte poreze.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *