Coinbase pokreće indeksni fond za ulaganje u kriptovalute

Dodajte komentar

Mjenjačnica i berza kriptovaluta Coinbase najavila je da će pokrenuti indeksni investicioni fond zasnovan na kriptovalutama.

Ovim će potezom omogućiti investitorima koji žele da ulažu u kriptovalute ali nisu pretjerano skloni riziku da novac uplate u fond, a njime će dalje raspolagati fond menadžeri Coinbasea i ulagati ga u četiri najveće kriptovalute kako bi rasporedili rizik ulaganja.

Indeksni fond oblik je uzajamnog investicionog fonda koji koji ulaže u portfolio dionica (u ovom slučaju kriptovaluta) identičan sastavnim elementima nekog poznatog berzanskog indeksa. Promjene vrijednosti fonda samim time preslikavaju promjene vrijednosti tog indeksa, ili u ovom slučaju ukupne tržišne vrijednosti najvećih kriptovaluta koja je reprezentovana Coinbase Indeksom.

Ulagači u fond ne kupuju direktno kriptovalute nego udjele u fondu, a prema promjeni vrijednosti ukupnog ulaganja mijenja se i cijena pojedinog udjela. Fondovi služe prije svega za disperziju investicionog rizika.

Coinbase Index Fund kupovaće i prodavati kriptovalute na njihovoj platformi GDAX. Za početak će ulagati sredstva prema sljedećem modelu: 62% u bitcoin, 27% u ethereum, 7% u bitcoin cash, i 4% u litecoin. Ovi udjeli korelisaće s tržišnom kapitalizacijom pojedine kriptovalute i s vremenom će se mijenjati i prilagođavati. Takođe, u portfolio fonda ulaziIIće i nove kriptovalute koje stignu na Coinbase.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *