Počeo arbitražni postupak protiv Crne Gore zbog švajcaraca

Dodajte komentar

Arbitražni postupak protiv Crne Gore, koji je u novembru prošle godine inicirala Adiko banka zbog konverzije kredita u švajcarskim francima, počeo je da teče u Internacionalnom centru za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu.

Ministarstvo finansija je juče objavilo da Vlada u narednom periodu neće davati izjave o sporu.

“Vlada Crne Gore je uključena u međunarodnu investicionu arbitražu sa Adiko bankom pred ICSID-om. Tokom trajanja postupka arbitraže, Vlada neće davati javne izjave o sporu”, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Oni su dodali da Crna Gora nastavlja da podstiče i promoviše održavanje povoljnih uslova za strane direktne investicije u zemlji.

Početkom novembra prošle godine Adiko banka je pokrenula arbitražu, a Ministarstvo finansija je krajem prošle godine na tenderu izabralo advokatsku kancelariju ,,Omnia Strategy” iz Londona da zastupa državu u Vašingtonu. Adiko banka je pokrenula arbitražu tvrdeći da je pretrpjela višemilionsku štetu zbog Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure. Parlament je septembra 2016. usvojio izmjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji je u ime 39 poslanika podnio poslanik DFa Nebojša Medojević 2015, a koji je parlament usvojio u ljeto te godine. Time je omogućeno i klijentima koji nijesu otplaćivali kredite, kao i onima koji su ih otplatili, da dug konvertuju u eure po kursu koji je važio 2007. i 2008. godine, uz kamatnu stopu od 8,2 odsto godišnje.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *