Gradiće 20 novih kupališta u Boki

Crnogorska obala koja ima 359 prirodnih plaža i izgrađenih kupališta mogla bi postati bogatija za više od 20 novih mjesta za kupanje koja će graditi i uređivati Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom u Bokokotorskom zalivu, kroz model privatno-javnog partnerstva – najavila je za Pobjedu pi-ar tog preduzeća Ivana Lazović.

Ona je precizirala da je u pripremi javni poziv za zakup morskog dobra i za izgradnju novih kupališta.

“Novi prostoriu za kupanje potrebni su za razvoj ponude na primorju, posebno ako uzmemo u obzir ograničene plažne resurse i dinamičan razvoj smještajnih kapaciteta. Sa posebnom pažnjom planiramo proširenje kupališnih kapaciteta u Risansko-kotorskom zalivu gdje je veći dio obale pod zaštitom Uneska i gdje posebno treba voditi računa o zaštiti životne sredine i kulturnih dobara. S tim u vezi planiramo izradu studije formiranja novih kupališta u tom području, a akcenat je na prilagođavanju postojećih pontona”, objasnila je Lazović.

Zakoni

Planom objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra od 2016. do 2018. godine, duž obale je definisano ukupno 359 kupališta. Lazović kazala da će krajem godine započeti izradu novog plana koji bi u skladu sa novom zakonskom regulativom trebalo da važi pet godina.

“Prema aktuelnom planu, plaže se daju u zakup na tri godine, a od naredne sezone zakup će trajati pet godina. Sa druge strane, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, shodno detaljnim studijama lokacija, zaključuje i drugoročne ugovore sa investitorima koji grade nova kupališta. Postoji više takvih ugovora i oni traju od deset do 20 godina. Takav trend zastupljen je uglavnom u Bokokotorskom zalivu, gdje su prirodni resursi ograničeni, a imamo i manji broj investicionih ugovora za izgradnju kupališta u Budvi i Baru”, navodi Lazović.

(Opširnije u Pobjedi)

Check Also

Istraživanje Erste banke pokazalo: Pandemija promijenila navike potrošača vlasnika kartica

Istraživanje Erste banke pokazalo je da su građani vlasnici kartica ove banke tokom epidemije korona …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *