Deutsche Telekom i Nokia u novom “zlatnom rudniku”

Dodajte komentar

Deutsche Telekom (DT) i Nokia povezali su se s malo poznatom britanskom kompanijom kako bi među prvima zahvatili u novi zlatni rudnik – bežični internet signal (WiFi) u kabinama putničkih aviona. Kako piše Financial Times, evropski putnički avioni među rijetkim su “crnim rupama” koje telekomunikacioni operateri sa “starog kontinenta” nisu uspjeli dovoljno da pokriju.

Podjela prihoda

Studija Londonske škole ekonomije procijenila je da će širokopojasni internet u putničkim avionima do 2035. generisati ukupno 130 milijardi dolara prihoda, od čega samo avio-kompanijama 30 milijardi dolara. Računa se da će WiFi tokom leta omogućiti oglašivačkim agencijama ciljani zakup oglasnog prostora ili čak omogućiti internet trgovinu gdje bi trgovci i avio-kompanije dijelili prodajne prihode. Bežični internet trenutno je dostupan na nekim dugolinijskim letovima te u Americi gdje je lani 80 posto putnika imalo pristup bežičnom internetu. No, Evropa i dalje kaska, a radi se o najzagušenijim avio prostoru na svijetu s 22.500 letova dnevno i 500 miliona putnika godišnje.

Taj problem riješiće Europska avio-mreža (EAN) koju razvija londonska kompanija Inmarsat. Kompanija je potpisala sporazum s DT-om o izgradnji 300 baznih stanica u 30 evropskih država. Zadatak Nokije je isporuka specijalne opreme koja može održavati WiFi signal u avionu na visini od 10 kilometara.

Razgovor s Neuerom

Mogućnosti EAN-a prikazani su na nedavno održanom mobilnom sajmu u Barseloni kada su čelnici DT-a održali videopoziv s golmanom njemačke fudbalske reprezentacije Manuelom Neuerom. On je u tom trenutku letio na visini od 10.700 metara. Kompanija IAG u čijem je vlasništvu British Airways i Iberia postaće prvi korisnik EAN-a. Konsultantska kuća Deloitte procjenjuje da će bežični internet u avionima samo ove godine donijeti milijardu dolara prihoda. Visoki povraćaj na investiciju je neophodan jer će avioprijevoznici morati da ulože nekoliko stotina hiljada eura po avionu kako bi doveli WiFi signal u putničke kabine.

(Poslovni dnevnik)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *