Zlato neće zaštititi ulagače od rasta inflacije

Dodajte komentar

Zlato, kao čuveni štit od inflacije, ne funkcioniše najbolje u okolnostima rasta kamatnih stopa, pokazuje analiza stručnjaka.

Već hiljadama godina najplemenitiji metal smatra se čuvarom vrijednosti, pa je današnja plata američkih vojnika po vrijednosti praktično jednaka iznosu, koji su dobijali još rimski vojnici.

Međutim, kretanje cijene zlata u posljednjih pola vijeka pokazuje da ta roba bolje funkcioniše kao štit od inflacije kada rast cijena dolazi iznenada i zbog nekog spoljnog šoka – poput skoka cijena nafte tokom 70-ih godina – nego u uslovima očekivanog povećanja kamatnih stopa i inflacije. “Ako izuzmete 70-te godine, vidjećete da je veza između zlata i inflacije relativno slaba”, ističe Brian Lucey, profesor međunarodnih finansija na Trinity Collegeu u Dublinu, koju prenosi Reuters.

“To je zato, jer smo tokom 80-ih i 90-ih imali drugačiji inflacijski režim nego 70-ih. U 80-ima i 90-ima dvocifrena stopa inflacija bila je normalna”, pojašnjava Lucey, a prenosi “Poslovni dnevnik”.

Statistika pokazuje da je u SAD početkom 80-ih godina stopa inflacije skočila na 15 odsto, a cijena zlata rasla je praktično po jednakim stopama nakon što je u prethodnoj deceniji skočila 15 puta. Inflacija u Americi opet polagano raste, a centralna banka na to će odgovoriti bržim podizanjem kamatnih stopa. To je za zlato loša vijest, tvrde analitičari, jer se time povećava oportunitetni trošak kupovine i držanja zlata. Drugim riječima, zašto držati zlato kada bolji prinos donosi gotovina?

Ulaganje u zlato razumna je investiciona odluka jedino u slučajevima kada inflacija izmakne kontroli. Istraživanje profesora finansija Harveya Campbella sa Univerziteta Duke pokazuje da se sposobnost zlata u čuvanju vrijednosti ističe u vremenskim intervalima od nekoliko vekova, a ne mjeseci ili godina.

“Ljudi miješaju vrlo dugoročne rezultate zlata s kratkoročnima, vjerujući da će ih zlato zaštititi”, kaže Campbell.

Ovi teorijski stavovi svoju potvrdu nalaze i u ovogodišnjem kretanju cijene zlata i prinosa na američku 10-godišnju državnu obveznicu. Tokom ove godine prinos je skočio 16,6 odsto, dok je cijena zlata u minusu od 0,3 odsto. Međutim, pošto se zlato i dalje percipira kao štit od inflacije, vjerovatno će ga i dalje dio ulagača kupovati kako inflacija bude rasla, smatraju analitičari banke Standard Chartered.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *