Regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana na dnevnom redu Kopaonik biznis foruma 2018

Dodajte komentar
Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović vodio je panel „Zapadni Balkan – izazovi: Regionalni ekonomski prostor?“ u sklopu 25. po redu Kopaonik biznis foruma

Svilanović je istakao da je regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu dobila novi podsticaj kroz Berlinski proces, da region zajednički prevaziđe glavne ekonomske izazove i odgovori na zahtjeve evropskog i svjetskog tržišta.

“Cilj Višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA), kojeg je na zahtjev premijera iz regiona pripremio Savjet za regionalnu saradnju a koji je usvojen na samitu Zapadnog Balkana prošlog ljeta u Trstu, je da se na odgovarajući način riješe brojni izazovi sa kojima se region suočava. Njegovo sprovođenje već je započela u oblasti investicija, digitalne agende, mobilnosti visokoobrazovane i kvalifikovane radne snage, dok segment posvećen trgovini predvode naši partneri iz Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA)”, rekao je Svilanović i dodao da do predstojećeg samita Zapadnog Balkana u julu u Londonu ova organizacija planira da predstavi nacrt sporazuma o automatskom priznavanju stručnih kvalifikacija u sektoru građevinarstva i zdravstva, te da se na taj način omogući nesmetan rad osobama ovih zanimanja u cijelom regionu.

Osim toga, u toku je sprovođenje MAP-a za Regionalni ekonomski prostor u dijelu koji se odnosi na cijene rominga gdje Savjet treba da iznese prijedlog smanjenja troškova rominga radi olakšavanja komunikacije. Takođe, radi se na planovima zajedničke promocije investicionih potencijala regiona stranim investitorima kao i na planu reformi za usklađivanje i unaprijeđivanje politika ulaganja.

Učesnici panela, predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsjednik vinarije Tikveš Svetozar Janevski, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci Dragan Mikerević, koordinator samita Zapadnog Balkana iz Kancelarije za vanjske poslove i poslove Komonvelta Velike Britanije Endrju Pejdž i direktorica za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Šarlot Ruh razgovarali su o Višegodišnjem akcionom planu za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA) za Zapadni Balkan, kao i o očekivanim rezultatima ove inicijative u sklopu Berlinskog procesa te njenom uticaju na razvoj i proces evropskih integracija regiona.

Kopaonik biznis forum, koji organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, održava se prve sedmice marta u kongresnom centru na Kopaoniku. Forum je okupio preko 1.200 učesnika, među kojima su ugledni profesori, vladini službenici, članovi diplomatskog kora, poslovni ljudi, domaći i strani investitori kao i predstavnici međunarodnih finansijskih organizacija.  

Više informacija o Kopaonik biznis forumu koji se održava od 4. do 7. marta možete pronaći ovdje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *