Raspisan tender za most na Morači

Dodajte komentar

Glavni grad Podgorica raspisao je tender za II dionicu saobraćajnice “Jugozapadna obilaznica” – izrada Glavnog projekta i izvođenje radova na mostu na Morači po sistemu “ključ u ruke”, ukupne vrijednosti od 5.808.000,00 eura. Raspisivanjem ovog tendera stekli su se uslovi za nastavak realizacije cijelokupnog projekta saobraćajnice “Jugozapadna obilaznica”, čija je ukupna vrijednost 21.726.653,00 eura.

Novi tender raspisan je nakon dobijanja potrebnih uslova od strane nadležnih institucija koji su usklađeni sa novim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Izabrani izvođač će biti u obavezi da izradi Glavni projekat mosta na osnovu projektnog zadatka i idejnog rješenja, i izvede radove na izgradnji mosta na Morači na trasi saobraćajnice „Jugozapadna obilaznica“, po sistemu „ključ u ruke“ na osnovu revidovanog Glavnog projekta i izdate građevinske dozvole.

Ponude se predaju radnim danima, zaključno sa danom 11.04.2018. godine do 11:00 sati na adresi Glavnog grada Podgorica: Trg nezavinosti br. 20, 81000 Podgorica.

Rok izvršenja ugovora je 540 kalendarskih dana, i to: 90 kalendarskih dana za izradu Glavnog projekta od dana zaključivanja ugovora i 450 kalendarskih dana za izvođenje predmetnih radova od dana uvođenja Izvođača u posao.

Objavljeni ugovori o kreditnom zaduženju za Jugozapadnu obilaznicu

Glavni grad je na svom sajtu objavio i Ugovor o zajedničkim uslovima između Glavnog grada Podgorice, Erste banke AD Podgorica i Međunarodne finansijske korporacije, Ugovor o kreditu između Glavnog grada Podgorice i Erste banke AD Podgorica i Ugovor o kreditu između Glavnog grada Podgorice i Međunarodne finansijske korporacije., na iznos iznos od 15.000.000,00 eura za realizaciju projekta saobraćajnica „Jugozapadna obilaznica“, sa aneksima. Ugovori su objaveljni kao prilog Informacije o zaključenim ugovorima na osnovu Odluke Skupštine o zaduženju Glavnog grada. Podjsećamo da je Skupština Glavnog grada Podgorice na sjednici održanoj 14. novembra 2017.godine donijela je Odluku o zaduženju Glavnog grada Podgorice na iznos od 15.000.000,00 eura za realizaciju projekta saobraćajnica „Jugozapadna obilaznica“. Zaduženje se realizuje kroz kredite koji su Glavnom gradu odobrili Međunarodna finansijska korporacija (IFC) 7.500.000,00 eura i Erste banka AD Podgorica 7.500.000,00 eura.

Vlada Crne Gore je na sjednici od 30. novembra 2017.godine donijela Zaključak kojim je usvojila informaciju o zaduženju Glavnog grada i dala saglasnost da se Glavni grad kreditno zaduži u iznosu od 15.000.000,00 eura kod Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Erste banke AD Podgorica za izgradnju „Jugozapadne obilaznice“ imajući u vidu da je navedeni projekat od državnog interesa.

Na osnovu ovlašćenja iz člana 4 Odluke o zaduženju Glavnog grada i Zaključka Vlade CG o davanju saglasnosti na kreditno zaduženje Gradonačelnik Glavnog grada je 19.decembra 2017.godine potpisao pomenute ugovore.

U Informaciji se navodi da jeu periodu između održavanja sjednice Skupštine na kojoj je donešena Odluka o zaduženju ( 14. novembar 2017.godine) i dana potpisivanja ugovora, došlo do manjih izmjena u ugovorima, više tehničke prirode, kao rezultata daljih razgovora između Glavnog grada i zajmodavca u dijelu povlačenja sa aprila na jun i otplatnih rata kredita.

Nije bilo izmjena u iznosu i trajanju zaduženja niti u pogledu troškova finansiranja.

Navedenim ugovorima predviđeno je izdavanje po 20 mjenica u korist IFC i Erste banke AD Podgorica kao sredstva obezbeđenja i Glavni grad je iste izdao zajmodavcima.

Na bazi ovako obezbijeđenih sredstava za navedenu investiciju i stavljanjem iste u kapitalni buđžet Glavnog grada za 2018.godinu stekli su se uslovi za otpočinjanje procedure za realizaciju ovog veoma bitnog projekta.

Jugozapadna obilaznica, projekat vrijedan blizu 22 miliona eura, je kapitalni projekat kojim će Podgorica dobiti višestruko- modernu saobraćajnicu bulevarskog tipa koja će povezati magistralni put Podgorica-Cetinje i Podgorica-Petrovac, čime će rasteretiti gradsko jezgro od tranzitnog saobraćaja, dobiće novi most preko rijeke Morače i nadvožnjak u zoni KAP-a, dva kružna toka, rekonstrukciju mnogih ulica…

Obilaznica je dužine 3.621,07 m, podijeljena je na tri dionice i sadrži dva objekta: most preko rijeke Morače, dužine cca 150 m i nadvožnjak u zoni KAP-a, dužine 29,4 m.

Projekat Jugozapadne obilaznice predviđa i rekonstrukciju određenih ulica koje se ukruštaju ili priključuju na obilaznicu, kao i dva kružna toka.

Od prateće infrastrukture predviđena je izgradnja atmosferske kanalizacije, TK kanalizacije, javne rasvjete i vodovoda. Vodovod se na desnoj obali Morače spaja sa novoprojektovanim vodovodom duž Cetinjskog puta, a na lijevoj obali će se spojiti sa postojećim vodovodom duž magistralnog puta M-2 preko cjevovoda planiranog DUP-om „KAP”. Duž najvećeg dijela trase biće izgrađen i kolektor fekalne kanalizacije koji ide ka budućem uređaju za prečišćavanje otpadnih voda, što će smanjiti troškove oba projekta.

PG BIRO

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *