Naknade za legalizaciju objekata negativno utiču na ionako loš standard građana

Dodajte komentar

Odlukom o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte, objavljenoj  na zvaničnom sajtu Glavnog grada, a o kojoj će se izjasniti odbornici na sjednici Skupštine Glavnog grada 16. marta 2018. godine,  propisani su uslovi, visina, način, rokovi i postupak plaćanja naknade za bespravne objekte u sedam zona.

ADP – Zid smatra da ova Odluka negativno utiče na ionako loš standard građana, naročito na određenu socijalnu kategoriju stanovništva. Sam proces legalizacije iziskuje velike troškove, stoga je potrebno preduzeti niz mjera kako bi se pomoglo ranjivim kategorijama (lica u stanju socijalne potrebe, nezaposleni, romi i drugi).

“Naime, vlasnici bespravnih objekata u 1a zoni za legalizaciju će plaćati 141 euro po m2, u i zoni 136 eura po m2, dok će u II zoni ta cijena iznositi 97 eura po m2. Komunalije u trećoj zoni vlasnici nelegalno sagrađenih objekata plaćaće 73 eura po m2, u četvrtoj zoni određena je cijena od 63 eura po m2, a u petoj zoni 48 eura po m2. Šesta zona obuhvata sela u kojima se, po odluci, komunalije neće plaćati. U odluci takođe stoji da,  u slučaju kada vlasnik bespravnog objekta naknadu plaća jednokratno, iznos naknade će se uvećati za 5 odsto, odnosno 20 odsto ako vlasnik bespravnog objekta zahtijeva da naknadu plati u jednakim mjesečnim ratama. Za bespravne objekte osnovnog stanovanja naknada se uvećava za 2,5 odsto, a iznos se može plaćati jednokratno ili u jednakim mjesečnim ratama, u skladu sa zahtjevom vlasnika bespravnog objekta”, navode iz zida.

Za legalizaciju bespravnih objekata na teritoriji jedinica lokalne samouprave na Crnogorskom primorju, kako su naveli, obračunava se i naplaćuje posebna naknada, u skladu sa zakonom koji uređuje regionalno vodosnabdijevanje crnogorskog primorja. Posebna naknada se plaća u najviše 36 jednakih mjesečnih rata, navedenih u zahtjevu vlasnika bespravnog objekta, shodno članu 165, Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

“Na osnovu svega navedenog, ADP – Zid će u narednom periodu uputiti inicijative Glavnom gradu, predstavnicima političkih partija i drugim subjektima, a čija je uloga važna u ovom procesu. Kroz te inicijative cilj je da se omogući pomoć i olakša proces legalizacije, posebno onim kategorijama stanovništva koja teže zadovoljavaju egzistencijalne i socijalne potrebe. Zainteresovani građani iz čitave Crne Gore, za sva pitanja i nedoumice, a koje se tiču postupka legalizacije, mogu se obratiti ADP – Zidu  na broj telefona 067 210 848, kako bi dobili više informacija o aktivnostima i pomoći koju mogu da dobiju u procesu legalizacije bespravno sagrađenih objekata.”, zaključili su iz ADP – Zid.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *