Bosna i Hercegovina treća u svijetu po nezaposlenosti

Dodajte komentar

Bosna i Hercegovina treća je zemlja u svijetu po nezaposlenosti, navodi se u izvještajima pojedinih svjetskih medija.

Najveća nezaposlenost u svijetu je u Džibutiju, potom u Kongu, a onda slijedi BiH. Iza nas su dalje u nezavidnom društvu ekonomije Avganistana i Kenije.

Ovaj podatak ne navodi se samo u izvještajima medija, već njime barataju i službe za statistiku velikog broja zemalja svijeta i može se pronaći u njihovim publikacijama na internetu.

Grafika ispod pokazuje rangiranje zemalja po nezaposlenosti s internetske stranice Trading Economics.

Isti podatak navodi se i na stranici organizacije World Top 20.

Inače, treba objasniti kako postoje dva načina računanja nezaposlenosti. Jedan način je zbroj osoba prijavljenih na zavod za zapošljavanje i upravo taj način računanja ovdje je korišten i po njemu je nezaposlenost u BiH veća od 40 odsto.

Drugi način je takozvana anketa radne snage koja uzima u obzir da jedan broj ljudi koji su prijavljeni na zavod ipak radi. Po toj anketi, koju provodi Agencija za statistiku BiH, nezaposlenost u BiH iznosi oko 27 odsto i taj podatak najčešće se navodi u službenim izvještajima o nezaposlenosti u našoj zemlji, a njega isključivo koriste bh. političari kada govore o problemu nezaposlenosti.

Najmanju stopu nezaposlenosti u svijetu, prema objavljenim podacima, na ovim stranicama ima Katar, i to u postotku 0,10 odsto, a zanimljivo je i to kako se na toj listi na zavidnom trećem mjestu nalazi Bjelorusija, čija stopa nezaposlenosti iznosi impresivnih 0,50 odsto.

(Vecernji.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *