Agrokor “ubio” profit hrvatskih banaka

Banke u Hrvatskoj su u 2017. iskazale bruto dobit iz poslovanja od 4,15 milijardi kuna (557,4 miliona eura), što je za oko trećinu manje nego godinu ranije.

Kako pokazuju podaci Hrvatske narodne banke, na pad profitabilnosti banaka u prošloj godini najviše su uticali rizici vezani za Agrokor i s njim povezanim preduzećima, zbog čega su banke povećale rezervisanja.

U odnosu na privremene nerevidirane podatke o poslovanju kreditnih institucija, dobit banaka prije oporezivanje u prošloj je godini smanjena za 33,25 posto, odnosno pala je za oko 2,1 milijardu kuna (282,1 milion eura) u odnosu na 2016. godinu.

Podaci hrvatske centralne banke se odnose na ukupno 25 banaka koje posluju na hrvatskom tržištu, što je jedna banka manje nego krajem 2016. godine. Naime, krajem prošle godine Štedbanka je donijela odluku o prestanku rada i pokretanju postupka redovne likvidacije.

Prema privremenim nerevidiranim podacima, na dan 31. decembra prošle godine s bruto dobitkom je poslovalo ukupno 16 banaka, a devet s gubitkom.

Ukupan gubitak devet banaka koje su godinu završile u minusu iznosi 269,3 miliona kuna (36,17 miliona eura), a više od polovine tog iznosa, tačnije 147,2 miliona kuna (19,77 miliona eura) odnosi se na gubitak Sberbanke.

Najveću bruto dobit, od oko 1,7 milijardi kuna (228,4 miliona eura), iskazala je Privredna banka Zagreb, navodi se u informaciji.

Check Also

Korona kriza i avio-saobraćaj

Tužni dani za avio kompanije i najteži dani u 100 godina postojanja industrije avio-saobraćaja uzrokovala …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *