PSA Peugeot Citroen s rekordnom neto dobiti u 2017. godini

Dodajte komentar

Francuski proizvođač PSA Peugeot Citroen u četvrtak je izvijestio da je 2017. godinu zaključio s novom rekordnom neto dobiti, čak i uz opterećenja povezane s novokupljenim brendovima Opel i Vauxhall.

Neto dobit grupe uvećana je 11,5 posto u 2017. godini, na rekordnih 1,929 milijardi eura. Operativna dobit porasla je 23 posto, na 3,991 milijardu eura. Prihodi su iznosili 65,2 milijarde eura i bili su za 20,7 posto veći u poređenju s godinom ranije.

PSA Peugeot Citroen ostvario je “izvanredne rezultate, postižući značajan napredak četvrtu godinu zaredom”, zaključio je izvršni direktor Carlos Tavares.

Ti su podaci “dokaz naše sposobnosti za profitabilan i održiv rast. Akvizicija Opela Vauxhalla sjajna je prilika za poticanje stvaranja vrijednosti”, kazao je Tavares.

Premda je akvizicija Opela poduprla prihode, taj njemački gubitaš prigušio im je dobit, budući da je zabilježio operativni gubitak od 179 miliona eura. Njemačkog je proizvođača prošle godine PSA Peugeot Citroen kupio od General Motorsa.

“Grupa PSA ostvarila je rekordne rezultate u 2017. godini, uz rekordnih 3,63 miliona prodanih vozila i rekordne prihode”, naglasio je pak u telefonskoj konferenciji za medije finanxijski direktor Jean-Baptiste de Chatillon.

Dodao je da je grupa dobro započela i ovu godinu, uz skok od 22 posto broja novoregistrovanih vozila brendova PSA grupe – Peugeota, Citroena i DS-a, i to samo u februaru, znatno snažnije od rasta za četiri posto zabilježenog na cijelom tržištu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *