Završena najveća opklada koju je Wall Street ikada vidio

Dodajte komentar
William Ackman

Završena je jedna od najogorčenijih investitorskih bitki koje je Wall Street ikada vidio. Američki mediji objavili su kako je milijarder William Ackman odustao od opklade da dionica proizvođača dodataka prehrani Herbalife neće vrijediti ništa jer se radi o notornoj prevari kroz Ponzijevu shemu.

Distributeri naime više zarađuju od dovođenja novih distributera nego od prodaje proizvoda, tvrdio je Ackman. Kako bi dokazao svoju tezu, Ackman je prije šest godina održao trosatnu javnu prezentaciju. Ackman, inače šef hedge fonda Pershing Square Capital, u kratku prodaju dionica Herbalifea koja bi mu trebala donijeti ogromnu zaradu u slučaju pada vrijednosti na berzi uložio je čak milijardu dolara.

S druge strane, drugi čuveni “vuk s Wall Streeta” Carl Icahn ubrzo nakon Ackmanovog poteza odlučio se za dijametralno suprotan put i počeo je dakupuje dionice Herbalifea. Ubrzo je postao najveći dioničar kompanije. Tržište je pokazalo da je Icahn bio u pravu. Dionica Herbalifea ne samo da nije potonula, nego je u tih šest godina udvostručila vrijednost. U srijedu se cijena zaustavila na 95,88 dolara, a vrijedila je 45 dolara kada je Ackman pokrenuo kampanju 2012. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *