Naslovne strane dnevnih novina za 1. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Albatros vratiti porodici Strugar

Pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici prošlog decembra, a nakon 27 godina od kada je počeo parnični postupak, nasljednici pokojne Venere Strugar dobili su 4.572 kvadrata zemljišta, koje je upisano na korisnika HTP Albatros. Od toga se 1.200 kvadrata odnosi na zemljište na kome se danas nalaze temelji novog dijela hotela.

Kostić na korak do Budvanske rivijere

Vlada će ove godine da proda Institut Simo Milosevic u Igalu, kao i Hotelsku grupu Budvanska rivijera nakon što se iz nje u novu državnu kompaniju izdvoje Sveti Stefan i Miločer, odlučio je juče Savjet za privatizaciju.

Dok čekaju odluku nestalo 8 miliona

Apelacioni sud skoro već devet mjeseci ne odlučuje o žalbi Zatvorenog investicionog fonda (ZIF) Eurofond i društva koje upravlja tim fondom Euroinvest da se prema presudi Privrednog suda isplati oko 1,28 miliona eura, plus zatezne kamate, za oko 70 nesaglasnih akcionara, koji već dvije godine čekaju na taj svoj novac. U međuvremenu se portfolio fonda istopio za još osam miliona

Dnevne novine

Prosječna porodica na samoj liniji siromaštva

Novi podaci o minimalnoj potrošačkoj korpi, koja je u januaru iznosila 628,2 eura, te prosječnoj plati od 511 eura, prikrivaju stvarno ekonomsko stanje građana u Crnoj Gori, naročito siromašnih slojeva, smatraju u Građanskom pokretu URA i Banci hrane. Kako je istakao generalni sekretar GP URA, Mileta Radovanić, novim metodologijama želi da se “zamaskira alarmantno stanje u društvu” te smanjuje broj namirnica koje je čine.

OMOGUĆEN OKVIR ZA REGIONALNO POVEZIVANJE

Online investiciona platforma, koju je izradio Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana, predstavlja okvir za nove poslovne mogućnosti u regionu i raspolaže podacima od makroekonomskih pokazatelja, kreditnog i poslovnog rejtinga, do informacija o regulatornom okviru za poslovanje, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

CRNU GORU POSJETILA DVA MILIONA TURISTA

Crnu Goru je tokom prošle godine posjetilo 2.000.009 turista koji su ostvarili 11,95 miliona noćenja, pokazuju novi podaci Monstata. Nakon što je prošle godine izmijenjena metodologija mjerenja glavnih parametara turističke sezone, zvanični podaci na mjesečnom nivou objavljuju se samo za hotele, motele, hostele i druge objekte takozvanog kolektivnog smještaja. U njima je tokom 2017. boravilo 955.499 posjetilaca 843.609 iz inostranstva i 111.890 crnogorskih građana.

Dan

Onlajn platforma

Onlajn investiciona platforma, koju je izradio Komorski investicioni forum zapadnog Balkana, i kojom se prvi put taj region promoviše kao jedinstvena destinacija za investiranje, predstavljena je u Londonu. – Platformom se prvi put promoviše tržište zapadnog Balkana od 18 miliona potrošača, odnosno stanovnika kao jedinstvena destinacija za investiranje piše u saopštenju PKCG kojaje jedan od osnivača i član Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana.

Tuđim zemljištem plaćaju Bošnjačke stranke

Manjinski akcionari Gornjeg Ibra iz Rožaja stopirali su prenos vlasništva 50 hektara šumskog zemljišta koje je Opština Rožaje namjeravala da prenese na ime jednog od biznismena iz Rožaja koji živi i radi u Njemačkoj. Oni optužuju Opštinu da je kupoprodajnim ugovorom o prenosu vlasništva šumskog zemljišta namjeravala da vrati dio dugovanja tom biznismenu koji je 2014. godine finansirao izbornu kampanju Bošnjačke stranke u ovoj opštini. Predsjednik NVO “Manjinski akcionari Gornjeg Ibra Sadik Klimenta istakao je da je Opština ovom gastarbajteru prodala zemljište i šumu u paketu, po 43 eura po aru za ukupno 216.000 eura, što je, kako navodi, ispod svakog minimuma.

Godinu dana čekaju Ustavni sud

Bivši radnici i povjerioci “Radoja Dakića smatraju da su advokati koji su direktno učestvovali u tome da je samo pet od 1.800 njih dobilo spor protiv Vlade pred Međunarodnim sudom u Strazburu zreli za krivične prijave kod tužilaštva. Pet radnika je dobilo spor protiv Vlade koja im je isplatila 217 hiljada na ime 77 neisplaćenih zarada, plus po dvije hiljade za naknadu štete.

Pobjeda

Skupština akcionara 30 marta

Skupština akcionara Željezničkog prevoza zakazana je za 30. mart ove godine. Na dnevnom redu je razrješenje odbora direktora i izbor novih članova, kao i usvajanje izvještaja o poslovanju za prošlu godinu, izbor revizora za 2018. U odboru direktora ove kompanije sada su Eldin Mucević (predsjednik), Valjon Mehmedović, Nevenka Garović, Milan Popadić i Draženka Simović.

Traže da se objelodani ko se sve krije sa 50 miliona eura depozita

NVO i druge neprofitne organizacije u ovu godinu su ušli sa ukupno 50 miliona eura depozita. Na kraju decembra prošle godine, kako pokazuju dokumenta Centralne banke, imali su 49,59 miliona eura na računima. Prošle godine njihovi depoziti nijesu padali ispod 40,79 miliona eura, što je najniži lanjski mjesečni depozit, a zabilježen je u martu. Rekord godine su oborili u avgustu kada su imali 50,19 miliona eura.

Slobodna zona nije iskorišćena

Kapaciteti slobodne zone Luke Bar nijesu iskorišćeni i stavljanje u punu funkciju i valorizacija slobodne zone treba da budu i jesu prioritet ne samo menadžmenta Luke Bar, već i Vlade, ocijenio je izvršni direktor barske kompanije ZarijaFranović. Luku Bar su u utorak posjetili predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović i privredna delegacija iz Srbije predvođena predsjednikom Ugovorne okružne privredne komore Pirot Draganom Kostićem.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *