Facebook News feed promjena gasi web sajtove

Nakon što je Facebook predstavio promjene u načinu prikazivanja vijesti u news feedu, došlo je do osjetnog pada pojseta sajtovima. Zbog nove filozofije Marka Zuckerberga već je došlo do prvih zatvaranja sajtova.

Sigurno ste upućeni u problematiku promjena koje je uveo Facebook, pa nije potrebno da previše objašnjavamo pojavu Explorer feeda kome su mnogi priželjkivali propast. To se za sad nije desilo, što je loša vijest za sve sajtove i medije generalno čija posjeta, čitanost, slušanost i gledanost zavise od Facebook saobraćaja.

Sajtovi se gase zbog Facebook News feed promjena

Već su pale prve žrtve promjena. Lifestyle sajt Little Things objavio je da se zatvara usljed promjene algoritma Facebooka koji im je uništio posjetu.  Ovaj sajt je bio fokusiran na žensku publiku, pružajući “pozitivne vijesti i videa”. Riječ je o prilično velikom sajtu koji je imao 12 miliona pratilaca na Facebooku.

Ipak, nakon promjena koje su nastale, sajt je izgubio oko 75% organskog saobraćaja, što se automatski odrazilo i na oglašavanje. Ako ste pomislili da je reakcija malo pretjerana i da su mogli bar da plaćaju objave, ovdje je izgleda riječ o nečem drugom.

Kraj za iritantne sajtove?

Nedavno je Facebook objavio da će ukloniti sa feeda iritantne clickbait postove, koje su izgleda fanovi sajta obožavali. Sa fokusom na “prijatelje i porodicu”, Mark Zuckerberg je računao da će ljudi sada više komunicirati offline. To znači da je došlo do promjene tumačenja šta se može i ne može objaviti na News feedu korisnika.

Kad kompanija nije uspjela da se oporavi, ponadala se da će ih neka velika kompanija kupiti ali se to nije desilo. Nemogućnost prodaje kompanije označilo je otpuštanje 100 radnika koji su radili na kreiranju vijesti na ovom sajtu. Facebook je primio dosta kritika na račun promjena, ali za očekivati je da one ostanu tu gdje jesu.

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.