Dolar na najvećem nivou u šest nedjelja nakon poruka šefa FED-a

Dodajte komentar

Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima nakratko dostigao najveći nivo šest nedjelja pod uticajem pozitivnih komentara novog predsjednika američke centralne banke Jeromea Powella.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros se u jednom trenutku popeo na 90,744 boda, nakon što je optimizam novog čelnika FED-a u pogledu ekonomije u prvom javnom istupu nakon preuzimanja dužnosti sugerisao da će Fed podići kamatne stope četiri puta, a ne tri kao što su tržišta očekivala.

S druge strane, slabašna inflacija u eurozoni u februaru prema prvim procjenama Eurostata pritisnula je pak očekivanja da će Evropska centralna banka (ECB) ove godine početi postupno da smanjuje pakete izdašnih poticaja. To je stvorilo najnovije pritiske na euro, koji je u takvom svijetlu sklizinuo na najniže nivoe u šest sedmica u odnosu na dolar i na najniže nivoe prema jenu u posljednjih šest mjeseci.

Prigušenom raspoloženju pa i dodatnom pritisku na slabljenje eura doprinijeli su i najnoviji podaci iz sektora proizvodnje u eurozoni, koji su pokazali dalje usporavanje procvata aktivnosti.

Eurom se u takvom svijetlu trgovalo po 1,21835 dolara. U odnosu na jen se zajednička evropska valuta nakratko tako spustila na 129,86 jena, najniže nivoe od početka septembra prošle godine, i na gubitku je 5,6 posto u odnosu na najviše bovoe u dvije i po godine koje je u jednom trenutku dostigla prije samo mjesec dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *