Neto dobit Sberbank-a u zadnjem kvartalu 2017. skočila 22%

Ruska banka Sberbank objavila je u srijedu da je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju ostvarila za petinu veću neto dobit, uz snažan skok prihoda od naknada i provizija i solidno povećanje prihoda od kamata.

Posljednja tri prošlogodišnja mjeseca banka je zaključila s neto dobiti od 172,4 milijarde rubalja (2,5 milijardi eura), što je za 22 posto više nego što su zabilježili u istom razdoblju godine ranije.

Ukupni su prihodi porasli 13,4 posto, na 501,4 milijarde rubalja. Neto prihodi od kamata porasli su osam posto, na 382,9 milijardi rubalja.

Neto prihodi od naknada i provizija poskočili su 21 posto, na 118 milijardi rubalja, što u banci pripisuju poslovanju s karticama.

Banka je u četvrtom tromjesečju zabilježila i 21 posto više neto troškove rezervacija za otpis kredita, u iznosu 73,2 milijarde rubalja, ukazujući na promjenu u metodologij izračuna.

U cijeloj prošloj godinineto je dobit poskočila 38 posto, na 748,7 milijardi rubalja. Neto kamatni prihodi porasli su sedam posto, na 1.452 milijarde rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su 13 posto, na 394,2 milijarde rubalja.

Bruto kreditni portfolio uvećan je u prošloj godini sedam posto, na 19.900 milijardi rubalja. Pritom su kreditni plasmani građanima porasli 14 posto, podstaknuti skokom hipotekarnih kredita. Plasmani poduzećima uvećani su četiri posto.

Udio nenaplativih kredita u kreditnom portfoliju iznosio je na kraju prošle godine 4,2 posto i manji je za 0,2 postotna boda u odnosu na kraj 2016.

Udio restrukturiranih kredita u bruto kreditnom portfoliju skliznuo je za 0,6 procenata, na 5,9 posto.

Na kraju 2017. je stopa adekvatnosti kapitala banke prema kriterijumima Basel III iznosila 13 posto i uvećana je za jedan procenat u odnosu na kraj 2016.

Check Also

Potpisan protokol o izmjeni Zakona o fiskalizaciji: Advokati na poslu od ponedjeljka

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović potpisao je protokol o saradnji za izmjenu Zakona o fiskalizacijisa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *