Do evropskog standarda ćemo najranije za 40 godina

Dodajte komentar

Prema optimističnom scenariju, zemlje regiona, među kojima je i Crna Gora, uspjeće da dosegnu životni standard EU za nešto manje od 40 godina, dok pesimistički scenario ukazuje da će se to desiti tek za 200 godina, navodi se u studiji “Zapadni Balkan u tranziciji” urađenoj za potrebe Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako navode autori analize Peter Sanfi i Jakov Milatović, šest zemalja Zapadnog Balkana suočava se sa glavnim izazovima usklađivanja sa evropskim standardima, prije svega zato što aktuelni prosječni BDP po glavni stanovnika iznosi polovinu prosjeka 11 zemalja EU (Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunja, Slovačka i Slovenija), i samo četvrtinu najrazvijenijih zemalja zapadne Evrope.

“Glavni razlog ovakvog jaza je nedostatak adekvatnih faktora i institucija potrebnih za dostizanje visokog nivoa dugoročnog produktivnog rasta”, ukazuje se u analizi predstavljenoj u ponedjeljak na Investicionom samitu zapadnobalkanske šestorke u Londonu.

Oni preciziraju kako je bilo određenog približavanja životnim standardima EU u, jer je usklađena stopa godišnjeg rasta između 2001. i 2016. godine iznosila je 3,2 odsto, u poređenju sa 1,4 u zemljama EU.

U prvoj fazi, prije krize 2009. godine, prosječna godišnja stopa rasta u zemljama Zapadnog Balkana bila je 5,3 odsto, u poređenju sa 2,2 odsto u EU. Ipak, nakon recesija 2009. i 2012, prosječan privredni rast bio je samo 1,2 odsto, u odnosu na 0,7 odsto u EU. Tako je brzina približavanj a evropskim standardima znatno opala u proteklih deset godina.

“Potpuno usklađivanje s prosjekom životnih standarda zemalja EU može trajati mnogo decenija. Bazični scenario, za koji su uzete prosječne stope rasta od 2001. do 2016. godine, ukazuje da će šest zemalja Zapadnog Balkana, u prosjeku, dostići evropski prosječni BDP po glavi stanovnika za 60 godina”, navodi se u studiji.

Dalje se precizira kako će, prema optimističnom scenariju, koji je zasnovan na stopama rasta u periodu prije kriza, zemlje Zapadnog Balkana uspjeti da dosegnu životni standard EU za nešto manje od 40 godina, dok pesimistički scenario, sa stopama rasta nakon krize, ukazuje da će se to dogoditi tek za 200 godina.

“Brzina dostizanja evropskih standarda zavisiće od načina na koji će se zemlje odnositi prema izazovima koje sprečavaju region da razvije pune potencijale”, zaključak je ovog dijela studije.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *