Deutsche Bank pristala da plati 240 miliona kazne zbog manipulacija Liborom

Dodajte komentar

Najveća njemačka banka Deutsche Bank pristala je da plati 240 miliona  dolara u nagodbi u vezi privatne tužbe u SAD-u za udruživanje s drugim bankama s ciljem manipuliranja referentnom kamatnom stopom Libor.

Deutsche Bank je treća banka koja je pristala na isplatu kako bi riješila potraživanja takozvanih “over-the-counter” ulagača. Američka banka Citigroup prošlog je jula postigla slično rješenje “teško” 130 miliona dolara, dok se britanska banka Barclays nagodila za 120 miliona dolara u novembrau 2015. godine.

Deutsche Bank je demantovala da je radila išta nedopušteno, no nagodila se kako bi izbjegla rizike i troškove sudskog postupka.

PROČITAJ JOŠ: LIBOR do kraja godine odlazi u istoriju, mijenja ga SONIA

Londonsku međubankarsku kamatu, ili skraćeno Libor, koriste banke kako bi određivale kamatne stope za stotine hilajda milijardi dolara na kreditnim karticama, zatim za hipoteke, studentske kredite i druge transakcije, kao i za određivanje troška posuđivanja jednih drugima.

Ulagači, uključujući američki grad Baltimore i univerzitet Yale u New Havenu u saveznoj državi Connecticut, optužilo je 16 banaka za zavjerničko ponašanje s ciljem manipuliranja Liborom, a privatna parnica pokrenuta je 2011. godine.

Banke su dosad na globalnom nivou platile oko devet milijardi dolara za nagodbe i podmirenje tužbi vezanih za namještanje Libora. Prošlog jula čelnik britanskog finansijskog regulatora kazao je da će se do kraja 2021. godine ukinuti Libor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *