Savjet stručnjaka: Tri akcije za kupovinu i tri za prodaju

Dodajte komentar

Kao što je svima već jasno, velika pažnja stručne javnosti je godinama usmjerena na dominaciju velikih tehnoloških firmi. Međutim, iako smo svi već pomalo umorni od priča o uspjesima tehnoloških giganata, stvarnost je takva da ozbiljni investitori ne smiju da ignorišu dešavanja u ovom sektpru, a naročito ne tokom 2018. godine.

Marketwatch je nedavno kreirao listu tehnoloških kompanija čije će akcije, u narednom periodu, biti isplative za ulaganje, kao i spisak kompanija čije akcije treba izbjegavati i prodavati.

Akcije za kupovinu:

Microsoft– Sa tržišnom kapitalizacijom od preko 700 milijardi dolara, Majkrosoft se nalazi na vrhu liste najuspješnijih svetskih kompanija, rame uz rame sa Amazonom i Alfabetom, o čemu najbolje govori podatak da vrijednost ove kompanije iznosi oko 140 milijardi dolara.

Cisco Systems – Uprkos slaboj reputaciji u pojedinim segmentima tržišta, Cisco je i dalje kompanija koju vrijedi uzeti u obzir, prilikom kupovine akcija. Podsjetimo, akcije ove kompanije su na kraju 2017. godine dostigle svoj vrhunac, a dobre rezultate nastavljaju da bilježe i početkom 2018., jer bilježe rast od 13 odsto. Kompanija je takođe povećala dividendu od 14 odsto na 33 centa po akciji i povećala svoj program otkupa na 25 milijardi dolara.

Amazon – Postoji mnogo razloga zbog kojih se savjetuje posjedovanje akcija ovog tehnološkog giganta, a jedan od njih je i pretplata na Prajm paket, uveden nakon preuzimanja Whole Foods-a. Uvodeći Prajm, kompanija je počela da iznosi informacije namijenjene investitorima, u vidu jedinstvenog pretplatničkog servisa. Iako nisu poznati detalji ukupnog broja pretplatnika, izvjesno je da su ukupni prihodi na osnovu pretplatničkih proizvoda dostigli cifru od 9,7 milijardi dolara u toku 2017, što je povećanje od 51 odsto, u odnosu na prethodnu godinu. To je ogromna osnovica i odskočna daska za još veću prodaju.

Akcije za prodaju:

Facebook – Ova društvena mreža se suočava sa velikom egzistencijalnom pretnjom jer je sve zastupljenija ideja da korišćenje socijalnih mreža može biti loša za mentalno zdravlje korisnika. Međutim, to je tek djelić problema sa kojim se Fejsbuk suočava. Širenje dezinformacija i lažnih vijesti, kao i sumnje da je Facebook korišćen kao sredstvo ruskog uticaja na izbore u SAD-u 2016. godine, su neki od skandala, koji su poljuljali povjerenje korisnika u ovu društvenu mrežu.

Alphabet– Objavljeni detalji o poslovanju kompanije su pokazali ogroman porast troškova, koji predstavljaju veliki izazov, za koji trenutno nije osmišljeno rješenje. Iako pokušaji kompanije da se uključi u oblasti cloud-computinga i samovozećih automobila, predstavljaju pozitivne napore da se riješe aktuelni problemi, realnost je da je onlajn oglašavanje i dalje najveći pokretač Google-a. Naime, ovaj segment poslovanja čini više od 86 odsto ukupnih prihoda kompanije u 2017. godini.

Nvidia – je prošle godine privukla veliki broj investitora, što je udvostručilo procenat udjela u kompaniji, a njihove grafičke kartice su postale izbor broj 1 na tržištu rudarenja kriptovaluta, širom svijeta. Ali kako se bitkoin i ostale kriptovalute još uvjek bore sa divljom volatilnošću, čini se da će se ova pomama vremenom postepeno ohladiti i da će korisnici potražiti druge alternative u sektoru.

Ekonomski.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *