EBRD: 20 miliona eura kredita za Port of Adria

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijediće zajam od 20 miliona eura za podršku razvoju Port of Adria.

“Preko te luke obavlja se više od 95 odsto pomorskog transporta zemlje, i njen razvoj je najvažniji za poboljšanje prekogranične infrastrukgure i veću regionalnu ekonomsku integraciju. Sredstva će biti proslijeđena Port of Adriji (PoA), koja posluje kontejnerskim i generalnim terminalima u luci Bar, na osnovu ugovora o koncesiji od 30 godina”, piše u saopštenju EBRD-a.

Port of Adriju kontroliše turski Global ports holding preko UK filijale koja je vlasništvo Global JTiman Isletmeleri A.S. kao većinskog akcionara.

“Kroz ugovor o privatizaciji, Global ports se obavezao na implementaciju oba socijalna programa, kao što su obimna obuka i investicioni programi. To uključuje sanaciju pristaništa i nabavku lučke opreme, kao pggo su nove dizalice, industrijski kamioni i druga vozila za rukovanje kontejnerima, kao i preuređivanje skladišta za skladištenje hladnjačkih kontejnera”, naveli su iz EBRD-a.

Kompanija ima za cilj transformaciju svojih terminala u luci Bar u čvorište koje se može koristiti kao srednja destinacija kamiona koji putuju između zapadne Evrope i Turske. Takođe, kompanija planira da poveća obim transporta iz Srbije, pošto se obnavlja željeznička veza između Beograda i Bara.

EBRD je, kako dodaju, vodeći investitor u Crnoj Gori i do sada je uložila oko 550 miliona eura u preko 50 projekata u zemlji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *