Dolar oslabio prema korpi valuta uoči govora Jeromea Powella

Dodajte komentar

Dolar je skliznuo u utorak prema korpi najznačajnijih svjetskih valuta u relativno opreznoj trgovini na međunarodnim tržištima pred govor novog predsjednika američke centralne banke Fed Jeromea Powella.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je 0,1 posto, na 89,776 bodova. U istom je procentu američka valuta ojačala pak prema japanskoj, na 107,05 jena.

Eurom se u takvom svijetlu jutros trgovalo po 1,2332 dolara, pri čemu mu je cijena uvećana blagih 0,1 posto u poređenju s prethodnim zatvaranjem jer ulagači vjerovatno neće biti skloni poduzimanju većih pozicija ove nedjelje pred ključna politička zbivanja u Evropi.

Italijanski parlamentarni izbori su u nedjelju, 4. marta, a u Njemačko bi vodeće političke stranke trebale da odluče o koalicionom sporazumu koji bi kancelarki Angeli Merkel mogao osigurati četvrti mandat.

U Sjedinjenim Državama u prvom će planu biti prvi javni istup novog predsjednika Feda Powella koji bi tokom dana trebalo da održi govor u Kongresu. Poruke koje će poslati mogle bi presuditi ima li dodatnog prostora za oporavak dolara u odnosu na najniže nivoe u tri godine, na koje je nedavno nakratko skliznuo prema korpi valuta, nakon čega se oporavio gotovo dva posto.

Trgovce zanima hoće li novi Fedov čelnik nastaviti s postupnim podizanjem kamatnih stopa koje je provodila njegova prethodnica Janet Yellen, ili pak zauzeti nešto odlučniji stav po pitanju zaoštravanja monetarne politike.

“Tržišta su na malom oprezu pred taj govor, no mišljenja smo da će Powell vjerovatno istaći kontinuitet u monetarnoj politici… jer ne bi bilo u njegovu interesu da izazove veće tržišne reakcija koje bi mu otežale posao”, kazao je valutni analitičar u Commerzbanku Anje Praefcke.

“Vjerovatno će kazati ono što je bilo objavljeno u zapisniku s posljednje sjednice – da su izgledi za ekojnomiju značajno poboljšani, kratkoročno, i da su ugodno iznenadili poboljšani podaci o rastu plata i jačanju inflacije”, dodao je.

Uz najnovije podatke o inflaciji u SAD-u, dalje smjernice ulagačima pružiće i čitav niz drugih važnih ekonomskih pokazatelja na rasporedu za objavu u ovoj sedmici, uključujući revidirane podatke o rastu privrede u četvrtom kvartalu i izvještaj o povjerenju potrošača.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *