Šta je, zapravo, istina o ulasku zemalja Zapadnog Balkana u EU?

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je u Tirani da Crna Gora neće do 2025. godine nužno postati članica Evropske unije.

Junker je to izjavio u Tirani u kojoj boravi u okviru zvanične posjete Zapadnom Balkanu.

Kako kaže, 2025. je godina “mogućeg datum za ulazak” u EU za sve zemlje Zapadnog Balkana, a ne samo favorite, prenosi Rojters.

“Suprotno onome što čitamo svuda, Komisija i ja nijesmo rekli da će Srbija i Crna Gora nužno postati članice EU 2025. godine”, rekao je Junker.

On ističe da je 2025. godina kao datum za priključenje EU “otvorena za sve zemlje kandidate”, naveo je Rojters.

“I u mjeri u kojoj bi zemlja kandidat do tada ili kasnije, ili ranije, ispunila sve kriterijume za članstvo, mi ćemo postupiti na takav način da EU prizna njene napore”, rekao je Junker na konferenciji za novinare.

Rojters podsjeća da se Srbija i Crna Gora smatraju favoritima za ulazak u EU, a da Albanija i Makedonija očekuju da dobiju “zeleno svijetlo” kako bi započele pregovore o pridruživanju Uniji u junu.

Junker je prije Albanije prethodno boravio i u posjeti Makedoniji, gdje je počeo turneju po Zapadnom Balkanu, u ponedeljak biće u Beogradu, dok će u utorak doći u Podgoricu.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *