Novac iz američkih fondova preliva se u evropske

Američke berze nadoknadile su dio snažnih gubitaka ostvarenih početkom mjeseca, ali i dalje investitori povlače novac iz investicionih fondova izloženih dionicama iz SAD-a.

S druge strane, novac se počeo slijevati u evropske fondove. Prema podacima EPFR Globala, u sedam dana do 21. februara odliv iz američkih dioničkih fondova iznosio je 2,4 milijarde dolara, značajno usporivši u odnosu na 6,2 milijarde dolara povučenih nedjelju dana ranije ranije.

Zagazili u korekciju
Podsjetimo, rekordnih 33 milijarde dolara “isparilo” je iz fondova izloženih Wall Streetu nakon što su vodeći tamošnji indeksi početkom februara zagazili u korekciju od 10 posto u odnosu na rekordne vrijednosti. Međutim, investicioni fondovi usmjereni na dionice kompanija iz zapadne Evrope bilježe priliv od tri milijarde dolara dok su fondovi koji ulažu u dionice iz cijelog svijeta privukli dodatnih 4,1 milijardu dolara.

Ovo je već druga uzastopna nedjelja da “evropski fondovi” bilježe priliv novca ulagača. Za ovu godinu američki fondovi ukupno bilježe odliv od 22 milijarde dolara dok su “Evropljani” u plusu od 15 milijardi dolara. Prema mišljenju analitičara koje prenosi Bloomberg, mnoštvo je razloga zašto su evropske dionice u ovom trenutku atraktivnije od američkih.

Vrednovanja su mnogo razumnija,a tu su i najizdašniji dividendni prinosi dok su prinosi na referentnu njemačku 10-godišnju obveznicu i dalje ispod jedan posto. Sve je to “ukrašeno” s rastućom ekonomijom eurozone te i dalje vrlo labavom monetarnom politikom koja se neće skoro zaoštriti. S druge strane, za tržište je već gotova stvar da će američka centralna banka idućeg mjeseca dodatno podići kamatne stope.

Prinosi razlog za oprez
Prinos na američke obveznice u petak je pao na 2,88 posto nakon što je sredinom nedjelje dostigao 2,95 posto, najviši nivo u posljednje četiri godine. “I dalje gledamo kako se prinosi podižu. To je najveći razlog za oprez”, kazala je za Financial Times Alexandra Coupe, direktorica u Paamcu. Američke su berze trgovinski petak otvorile rastom. Ipak, nedjelju su zaključile s minusom od jedan posto.

Nedjeljni priliv u fondove izložene dionicama rastućih država u posljednjih mjesec dana (u milijardama dolara)

Check Also

OTP kupio Alpha banku u Albaniji

Alpha Bank, jedna od četiri najveće banke u Grčkoj, pristala je prodati svoju albansku jedinicu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *