Kineski Geely postao najveći vlasnik Daimlera

Dodajte komentar

Prije nepuna tri mjeseca finsnsijske portale i novine punila iznenadila vijest o Geelyijevom pokušaju preuzimanja pet posto Daimlerovih dionica.

Jedan od najambicioznijih kineskih proizvođača automobila pokušao je preuzeti udio u kompaniji, koja između ostalog posjeduje Mercedes-Benz, po povlaštenoj cijeni.

U Daimleru su im poručili da su holding s javno izlistanim dionicama, te da željeni udio mogu steći na berzi, po tržišnoj cijeni.

Čini se da ih je Li Shufu, kineski milijarder i osnivač Geelyja, shvatio ozbiljno jer su njemačke agencije izvijestile kako je Zhejiang Geely Holding Group stekao vlasništvo nad 9,69 posto Daimlerovih dionica vrijednih oko 7 milijardi eura.

Ovim potezom Geely je postao najveći pojedinačni vlasnik Daimlera.

Iza agresivnog poteza navodno se ne krije plan za neprijateljsko preuzimanje, već Geely želi da osigura partnerstvo s Daimlerom, odnosno Mercedes-Benzom, na elektromobilnosti. Jedini problem Geelyju predstavlja Daimlerovo postojeće partnerstvo s BAIC-om.

Daimler i BAIC su usred pregovora oko 1,6 milijardi eura teške investicije kojom bi trebali značajno modernizirati postojeće zajedničko postrojenje za izradu luksuznih automobila i električnih vozila.

Geely u portfoliju ima još Volvo, Terrafugiju i proizvođača londonskih taksija iz Coventryja, te udjele u Lotusu, Protonu, te Volvo kamionima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *