Evropske berze: Ulagači optimistični na početku nedjelje

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica su porasle, kao i na azijskim tržištima, što se zahvaljuje padu prinosa na obveznice i rastu Wall Streeta krajem prošle nedjelje.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 0,7 posto. Pritom je Londonski FTSE indeks bio na dobitku 0,55 posto, na 7.283 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,80 posto, na 12.584 boda, a pariški CAC 0,50 posto, na 5.346 bodova.

Ulagače je ohrabrio rast svih najvažnijih indeksa na Wall Streetu u petak za više od 1 posto, nakon poruke američke centralne banke da očekuje stabilan rast ekonomije i da na horizontu ne vidi veće rizike koji bi mogli ugroziti planirani tempo povećanja kamata. Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a ove se godine očekuje daljnje povećanje kamata u tri, a možda i četiri navrata, počevši od aprila.

 

Cijena barela na američkom tržištu ojačala je jutros 25 centi, na 63,80 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 15 centi, na 67,45 dolara.

I na azijskim su berzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u plusu 0,6 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks ojačao 1,2 posto, na 22.153 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *