Da li treba kupovati “petro”, državnu kriptovalutu Venecuele?

Dodajte komentar

Prva državna kriptovaluta koja bi trebala imati pokriće u nafti prikupila je preko milijardu dolara, ako je vjerovati vlastima Venecuele.

Venecuela bi trebalo da postane prva država u svijetu koja ima vlastitu kriptovalutu. Digitalna virtuelna valuta nazvana “petro” trebalo bi da bude vezana za državne zalihe nafte, a cilj joj je borba protiv finanijskih sankcija koje su ovoj južnoameričkoj državi nametnule Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.

Petro je pušten u pretprodaju prošle nedjelje. Iako bez dovršene tehničke dokumentacije, funkcionalne blockchain mreže, ili dokaza da iza nje stoje stvarne rezerve nafte, kupci su pohrlili kupiti kriptovalutu petro putem opcija koje će im garantovati dobijanje virtealnih coina jednom kad oni budu izdati. Ovim je procesom Venecuela, prema riječima predsjednika Nicolása Madura, u samo dva dana prikupila preko milijardu američkih dolara. Kupci navodno dolaze, između ostalog, iz Kolumbije, Kine, Španije i Palestine, a interes je, kaže Maduro, ogroman.

Predsjednik je dodatno naredio državnim kompanijama u Venezueli da kupe određeni iznos petra, kako bi se podiglo povjerenje u novu kriptovalutu, ali nije stao ni na tome – najavio je da će već sljedeće nedjelje početi s prodajom petro golda, još jedne kriptovalute vezane za zlatne rezerve Venezuele. Petro gold će, prema Maduru, biti “još jači”.

Poznajući koruptivnu narav Madurovog režima, u kripto-zajednici, ali i u Venecueli, većina ljudi izražava skepsu prema ovom projektu. Od opasne državne kontrole, preko mogućih prevara i manipulacija cijenom, pa sve do nepostojeće tehničke dokumentacije ili bilo kakvog osiguranja uloga, mnogi smatraju da je riječ o nečasnim namjerama i da je petro zapravo samo predstava vladajućih i način da izbjegnu nametnute im sankcije.ž

Bankarstvo.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *