CEAC više nije povjerilac Kombinata aluminijuma

Ruski CEAC Holding Limited više nije povjerilac Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) u stečaju, nakon što je krajem prošle godine kompaniji Shasta Universal Inc., Olega Deripaske, ustupio potraživanje vrijedno 50 miliona eura, saznaju Dnevne novine.

CEAC, koji je bio drugi po veličini povjerilac KAP-a, izbrisan je sa liste utvrđenih i osporenih potraživanja rješenjem Privrednog suda 7. februara, dok je na njegovo mjesto upisana Shasta Universal Inc.

Riječ je o kompaniji koja je, takođe, u vlasništvu bivšeg vlasnika KAP-a Deripaske, a njeno sjedište je na Britanskim Djevičanskim ostrvima. Javnosti je poznata kao jedna od brojnih kompanija koje su se pojavile u tzv. Panamskim papirima, u kojima su objelodanjeni podaci o offshore računima, ali i kao jedan od povjerilaca Rudnika boksita od kojih potražuje 21,5 miliona eura.

Ugovor o prenosu potraživanja CEAC i Shasta su potpisali 20. decembra prošle godine, nakon čega su o tome obavijestili stečajnog upravnika KAP-a Veselina Perišića, a zatim i stečajnog sudiju i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

“Shodno članu 447 Zakona o obligacionim odnosima, obavještavamo vas da je CEAC 20. decembra 2017. godine prenio potraživanje u cjelosti u iznosu od 50.024.901 euro, koje je prijavljeno i priznato u ovom iznosu u stečajnom postupku nad KAP-om koji se vodi pred Privrednom sudom Crne Gore kao potraživanje trećeg reda, i to na društvo Shasta Universal Inc.”, navodi se u dopisu koji su Perišiću dostavili punomoćnici CEAC-a, a u koji su Dnevne novine imale uvid.

Razlog zbog kojeg su potraživanja sa CEAC-a prenijeta na Shastu nije predočen.

Check Also

Monteput: Za nepuni mjesec, auto-putem prošlo 293.000 vozila, ukupan prihod 1.131.086 eura

Od početka naplate putarine na auto-putu “Princeza Ksenija” pa sve do ponoći 15. avgusta, prošlo …

Leave a Reply

Your email address will not be published.