Bugarski feribot udario u brod Crnogorske plovidbe „Dvadesetprvi maj“

Dodajte komentar

Brod za prevoz rasutog tereta „Dvadesetprvi maj“ kompanije „Crnogorska plovidba“ iz Kotora oštećen je u incidentu koji se 15.februara desio u bugarskoj luci Burgas.

Naime, prema navodima sajta www.insurancemarinenews.com , u „Dvadesetprvi maj“ koji je bio vezan u luci, prilikom manevrisanja udario je bugarski feribot “Drujba“ koji je našem brodu „očešao“ lijevi bok, nanijevši mu pritom oštećenja na trupu, glavnoj palubi i dijelu brodske opreme. U incidentu  o kome „Crnogorska plovidba“ nije obavijestila našu javnost ali zvanično ni Upravu pomorske sigurnosti Crne Gore u čiji je registar upisan „Dvadesetprvi maj“,  na sreću nije bilo povrijeđenih, a nije došlo ni do zagađenja mora.

Bugarske pomorske vlasti pokrenule su istragu o uzrocima zbog čega je njihov feribot od 14.398 tona deplasmana, dugačak 150 metara, udario u 180 metara dugi crnogorski brod za prevoz rasutog tereta deplasmana 35.000 tona.

„Dvadesetprvi maj“ je uz privremeno sanirana oštećenja 18.februara isplovio iz Burgasa i juče ujutro je uplovio u tursku luku Tekirdag na obali Mramornog mora, gdje se i sada nalazi.

Inače, „Dvadesetprvi maj“ je mlađi od dva istovjetna bulkcarriera od 35.000 tona koji su za „Crnogorsku plovidbu“ 2012. sagrađeni u Šangaju u Kini. Kredit uzet kod kineske Exim banke za gradnju „Kotora“ i „Dvadesetprvog maja“ se otplaćuje iz državnog budžeta jer „Crnogorska plovidba“ nije u situaciji da ga podmiruje iz redovnih poslovnih prihoda. U Bugarskoj oštećeni brod je inače, na jesen prošle godine prošao krozskupi redovan remont i dokovanje sa pregledom podvodnog dijela trupa što je za tu vrstu plovila obaveza na svakih pet godina.

Bokanews.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *