TIKA otvorila fabriku maslinovog ulja u Ulcinju

Turska državna agencija za saradnju i koordinaciju TIKA pomaže Crnoj Gori da unaprijedi svoju proizvodnju maslina kako bi mogla efikasnije izlaziti na svjetska tržišta.

Kako je navedeno u saopštenju, TIKA je u ulcinjskom selu Pistula otvorila fabriku za proizvodnju maslinovog ulja u cilju pomoći lokalnim proizvođačima, a fabrika je kapaciteta 200 tona maslinovog ulja po sezoni. Ranije je saopšteno da će turska agencija za ovaj projekat izdvojiti 250 hiljada eura.

„Postojeće metode i tehnologije u proizvodnji maslinovog ulja u Crnoj Gori malo su zaostale u odnosu na današnje standarde, što negativno utiče na nivo dohotka i životnog standarda proizvođača ulja uprkos pogodnom zemljištu”, ocjenjuju iz TIKA-e.

Objašnjavaju da je fabrika otvorena u okviru projekta „Progra podrške bezbjednosti hrane i života u zemljama Balkana i Istočne Evrope”, u cilju osposobljavanja proizvodnje grane i pružanja usluga na nivou onih na svjetskim tržištima.

TIKA je za mart najavila organizaciju obuke proizvođača maslina u udruženju „Maslinari Pistule” na teme periodičnosti proizvodnje, jer trenutni nivo ima negativan uticaj na prinos maslina.

Obuka će obuhvatiti teme proizvodnje maslina, oplodnje, primjene obrezivanja, navodnjavanja i borbe protiv bolesti masline i štetočina.

Polaznici će biti obučeni za proizvodnju i drugih proizvoda osim maslinovog ulja, kao što su stona maslina i tradicionalni maslinski sapuni.

„Program obuke biće podržan turskim tehnologijama koje se koriste na terenu, a koje su vodeće na međunarodnim tržištima”, navodi se u saopštenju.

Check Also

Kako da znate kada je vaša ambicija dobra, a kada loša?

Ambicija može da se definiše kao težnja za nekom vrstom postignuća ili razlikovanja. Uključuje, prvo, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.