Osam gradova svijeta koji su na ivici “stambenog mjerhura”

Dodajte komentar

UBS-ov 2017 Bubble Index Global Real Estate navodi gradove čije stambeno tržište najviše zbrinjavanja i rizikuje da postanu mjehurići koji bi na kraju mogli da “izduše”. Rezultati indeksa se dobijaju od ponderisanog prosjeka ostalih zajedničkih podindeksa, uključujući promjene u odnosu na cijenu i prihod i odnos hipoteke prema BDP-u.

Dok je tržište u San Francisku navedeno kao “precijenjeno”, ono se ne posmatra kao da ima “rizik mjehura (bubble risk)”. U San Francisku su cijene kuća za posljednjih pet godina porasle za 65%, što nije dovoljno da grad postane najskuplje mjesto u SAD za kupovinu nekretnina (ta karakteristika trenutno pripada bližnjem San Joseu, Kalifornija – i nije čak ni blizu). Prema podacima UBS-a, rezultat San Franciska u indeksu UBS izvlači se sa teritorije mjehura po “snažnim ekonomskim osnovama grada, usred nevjerovatnog buma tehnoloških kompanija”.

Zapravo, nijedan od osam gradova sa “rizikom od mjehura (bubble risk)” nisu američki gradovi:

Broj 1 na listi je Toronto, gdje su cijene stanova porasle za 50% u posljednjih pet godina. Slijedi Stockholm, München, Vancouver, Sydney i London.

Sa druge strane, Toronto je četvrti najodživljiviji grad na svijetu, prema procjeni Global Livability Ranking. I uz sve veći prodor radne snage, podstaknut stalnim prilvom imigranata, smatra se jednim od najboljih kandidata za američki AMZN, + 0,16% drugog sjedišta.

Toronto je novajlija na UBS listi – koja obuhvata samo gradove UBS stope, kao globalne finansijske centre – koji su 2016. ušli u kategoriju “bubble risk”. Evo kako se rizik stambenih mjehurića promijenio tokom posljednje tri godine:

Cijene nekretnina u gradovima koji padaju u “bubble risk” zonu u prosjeku su porasle za gotovo 50% od 2011. godine, prema UBS-u.

Među ostalim američkim gradovima u izvještaju: Stambena tržišta u Bostonu i New Yorku smatraju se prilično cijenjenim, a Chicago ostaje podcijenjen. Naravno, to ne znači nužno da je kupovina nekretnine  u tim gradovima jeftina. Za kupovinu kuće u New Yorku, po prosječnoj cijeni, trebalo bi zaraditi oko 99.000 dolara godišnje, nešto iznad uporedne brojke od 97.500 dolara godišnje u Bostonu. U Chicagu je uporedna brojka oko 63.000 dolara. Nacionalni prosjek je nešto iznad 55.000 dolara.

Izvor: marketwatch.com, Prevod i obrada: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *