Kina pravi laser koji može da pocijepa svemir

Dodajte komentar

Kineski projekat “Stanica ekstremne svjetlosti” mogao bi da emituje enormno snažne laserske impulse koji stvaraju temperature kakve se obično ne nalaze na Zemlji.

Mega laser je toliko moćan da bi bukvalno mogao da “pocijepa svemir”. Fizičari iz Šangaja grade stanicu koja bi trebalo da bude operativna do 2023. godine u skoplu projekta koji obimom parira CERN-u. Krajnji cilj je stvaranje lasera koji može da proizvede impulse od 100 petavati (milion milijardi vati). Poređenja radi, to je 10.000 puta više snage od svih električnih mreža u svijetu zajedno.

Ova užasna snaga takođe može da se usmjeri do te preciznosti, da cijeli snop završi u tački od samo tri mikrometara, 2.000 puta tanje od debljine obične olovke. To znači da može da dostigne intenzitet od 10 biliona biliona više od sunčevih zraka koji padaju na Zemlju.

Kako piše magazin “Sajens”, ovaj laser bi bio toliko moćan da “bi mogao da pocijepa prazan prostor”. Ideja je da se dostigne fenomen poznat kao “cijepanje vakuma”, kada se elektroni otimaju od pozitrona (njihovih antimaterijskih oblika) u praznom vakuumu u prostoru.

Trenutno je moguće pretvoriti materiju u ogromne količine toplote i svjetlosti, što dokazuje nuklearno oružje. Međutim, izvesti proces unazad, odnosno pretvoriti svjetlost i toplotu u materiju, je znatno teže, iako kineski fizičar Ruksin Li vjeruje da će njegov laser moći da uradi baš to.

“To bi bilo vrlo uzbudljivo, jer bi značilo da možete da generišete nešto od ničega”, objasnio je Li.

Tim naučnika je već napravio manje snažnu verziju nazvanu “Šangaj superintens ultrafast lejzr”, koji može da proizvede puls od 5,3 petavati. Ako ovaj novi laser postane operativan, to bi omogućilo nov način ubrzavanja čestica za napredna fizička istraživanja. Ipak, pojedini portali poput “Popjular mekaniks”, ističu da bi Kina mogla da koristi ovu tehnologiju protiv satelita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *