Državna preduzeća duguju 29 miliona za doprinose

Dodajte komentar

Stotinu firmi koje su na crnoj listi Poreske uprave (PU) za doprinose na plate duguju 68 miliona eura, od čega se na državne firme odnosi oko 29 miliona eura. Ovoliki dug, kako se može vidjeti sa crne liste, ima sedam državnih preduzeća. Ukoliko bi se lista proširila na preduzeća u kojima je država značajniji akcionar, ali ne i većinski, onda bi se ova cifra povećala za preko deset miliona eura.

Tako je od deset najvećih dužnika za doprinose, pet u većinskom državnom vlasništvu. Najveći dužnik je Montenegroerlajnz (MA) sa 17,1 milion eura duga, zatim Plantaže sa 4,4 miliona, pa Željeznički prevoz sa 3,8 miliona, Željeznička infrastruktura sa 1,99 miliona i Održavanje željezničkih voznih sredstava sa 1,5 miliona eura. Tih pet firmi duguju za doprinose na platima 28,9 miliona eura. Osim njih, od firmi u većinskom državnom vlasništvu, na listi su Montepranco Bokaprodukt sa 240 hiljada duga i HTP Miločer sa 22,19 hiljada.

Među prvih deset su i Rudnik uglja u kojem Vlada ima trećinu akcija. Ta firma za poreze i doprinose duguje 7,8 miliona, kao i Galenika u kojoj Vlada ima 25 odsto. Galenika za doprinose duguje dva miliona eura.

(Dan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *