Autoput: Probijeni tuneli Mrki krš i Mala trava

Dodajte komentar

Na trasi prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare probijena su još dva tunela, Mrki krš i Mala trava, koji se nalaze na sekciji 3 (Lopate). Do sada je završen proboj šest od ukupno 16 tunela na dionici Smokovac – Uvač – Mateševo.

Izvođač radova na oba probijena tunela je kineska kompanija CRBC. Tunel Mrki krš probijen je za deset mjeseci, a ukupna dužina obje cijevi ovog tunela je oko 1.4 kilometra. Izgradnja tunela Mala trava, čije su cijevi dužine 1.8 i 1.9 kilometara,  počela je u oktobru 2016. godine. Mala trava je, ujedno, do sada najduži probijeni tunel na autoputu i jedan od najizazovnijih u građevinskom smislu.

Tuneli Mrki krš i Mala trava prvi su probijeni tuneli na Sekciji 3. Skoro cijelu ovu sekciju odlikuju izuzetno teški geološki uslovi u kojim se izvode radovi, pa je proboj tunela ovdje veliki izazov u građevinskom smislu. Na ovim tunelima nastavljamo postavljanje sekundarne obloge na tunelskim cijevima“, saopšteno je iz kompanije CRBC.

Na Sekciji 3 ostalo je da se probiju tuneli Đurilovac i Kosman, koji je jedan od najdužih i najzahtjevnijih objekata na cijeloj prioritetnoj dionici. Pored tunela, na ovoj sekciji gradi se još osam mostova.

Na cijeloj trasi do sada je završen i proboj tunela: Mrke (sekcija 1), Klopot i Vilac (sekcija 2) i Jabučki krš (sekcija 4).

Ukupno, do sada je probijeno oko 13,4 kilometara tunela na prioritetnoj dionici autoputa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *