Afrika je sljedeće veliko tržište za kriptovalute

Afrika se rijetko pominje među najvećim tržištima kriptovaluta. Međutim, upravo Afrika može povesti marš i na ovim tržištima.

Porast popularnosti kriptovaluta podstakao je otvaranje najmanje 15 mjesta za trgovanje u prošloj godini. “Peer-to-peer” tržišta takođe su zablježile rast prometa u trgovini, uz rast cijene bitkoina prošle godine. Na primjer, obim trgovanja u Keniji na localbitcoins.com porastao je na 8,1 milion dolara u decembru 2017. godine. Luno je u novembru 2017. godine izvještavao o vrijednosti transakcija  od 2000 BTC-a, kada je cijena kriptovaluta lebdila u rasponu od 10.000 dolara. Približno, 37% tih transakcija realizovano je u Južnoj Africi.

Luno je kriptovalutna razmjena bazirana u Južnoj Africi. Počela je sa radom 2013. godine i ima 1,5 miliona korisnika koji su rasprostranjeni u 40 zemalja. Do 2025. godine planira da dostigne milijardu kupaca. Napomena – najveća kriptovalutna razmjena Sjeverne Amerike, Coinbase je prošle godine prijavila 11,7 miliona korisnika.

Postoji nekoliko razloga zašto Afrika može postati sledeće veliko tržište za kriptovalute.

Prvo, lokalni uslovi u Africi doprinose usvajanju kriptovaluta. Nekoliko zemalja na kontinentu pate od ogromne inflacije (na primjer: Zimbabve i Južni Sudan).

Uz njihovu paradigmu decentralizacije, kriptovalute nude alternativu katastrofalnim politikama Centralne banke. Naime, Centralna banka Južne Afrike nedavno je najavila pilot test korišćenja eterumovog blockchain-a za pametne ugovore. Drugo, prodor mobilnih uređaja na kontinentu pomogao je stanovništvu da se uklopi sa tehnologijom kriptovaluta. U evoluciji svojih finansijskih usluga, Afrika je preskočila korak koji uključuje postavljanje fizičke bankovne infrastrukture na decentralizovanu mobilnu platformu za novac.

Pojavile su se nove firme koje koriste blockhain. BitPesa sa sjedištem u Keniji, platna platforma i usluga prenosa novca, radi sa 60 banaka širom Afrike i ima sedam mobilnih novčanica na svojoj platformi. Treće, prijetnje vladinih propisa, koje su nedavno uzdrmale tržišta kriptovaluta, trenutno su prilično niske u Africi. Iako su upozorili na opasnosti ulaganja u kriptovalute, regulatori u afričkim zemljama zauzeli su “hands-off” pristup trgovanju na berzama.

Međutim, Afrika je podložna istim pritiscima kao i druga tržištima kriptovaluta. Trgovci kriptovaluta u Africi su plaćali premiju od čak 40 posto u 2017. godini, budući da je cijena bitkoina dostigla nove rekorde. Prema nekim izvještajima, premija se dogodila zbog nedostatka likvidnosti, što znači da su prodavci mogli da komuniciraju sa nerealno visokim cijenama zbog velike potražnje od kupaca.

Check Also

Crna Gora u fokusu na Adria Hotel Forumu

Adria Hotel Forum (AHF), vodeća konferencija za hotelijerstvo u jugoistočnoj Evropi, održana je ove nedjelje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *