Pronađen startap za zdravstvenu inicijativu JPMorgana, Amazona i Berkshire Hathaveja

Dodajte komentar

Vijest da JPMorgan, Amazon i Berkshire Hathavai započinju novi nezavisni neprofitni poduhvat, koji ima za cilj smanjenje troškova zdravstvene zaštite za svoje zaposlene, bacila je novo svijetlo na mogućnost da poslodavci snose zdravstvene troškove zaposlenih.

Nisu poznati detalji ovog poduhvata, što ostavlja puno prostora za špekulacije o tome kako bi ta ideja mogla da se ostvari.

Jedan od načina bio bi da kompanije, koje već djeluju kao sopstvene osiguravajuće kompanije, formiraju planove koji bi odgovarali svim zaposlenima od magacionera do bankara ili brokera sa Volstrita.

Primjer ove nove vrste zdravstvenog osiguranja naziva se „Kolektivno zdravlje“, a dolazi od strane poslovnih giganata Amazona, JPMorgana i Berkšir Hetaveja. Ova ideja je izazvala veliko interesovanje, a posebno za određeni tip osiguranja, odnosno za samoosiguranog poslodavca.

Ako ste zaposleni kod samoosiguranog poslodavca, to znači da vaš poslodavac snosi cijenu pregleda, kojem ste podvrgnuti.

Osiguravajuća društva se nalaze na sredini lanca i vode računa o potraživanju novca, koji ide sa jednog mjesta na drugo. Poslodavci plaćaju osiguravajućim društvima za svoje usluge po članu, ili na mjesečnom nivou.

“Ja kažem ljudima, JPMorgan Chase već kupuje 1,5 milijardi dolara vrednu medicinsku pomoć i  sami se osiguravamo”, izjavio je za „Biznis Insider“ direktor kompanije JPMorgan Džejmi Dimon. Zbog toga njegova kompanija, zajedno sa Amazonom i Berkšir Hetavejom, traži nove opcije.

„Kolektivno zdravlje“, startap koji je uspio da sakupi 119 miliona dolara od investitora, s poslodavcima radi na izradi planova koji bi odgovarali njihovim potrebama, uključujući i tehnološka rješenja, kako bi olakšali aktivnosti, poput podnošenja zahtjeva i vođenje računa.

Glavni zdravstveni službenik Ražaj Batnidži je osnovao ovaj startap zajedno sa prijateljem Ali Diabom, koji je bio zadužen za tehnološka rješenja.

Kao i mnogi pokretači startapa, i oni su došli na ideju nakon lošeg iskustva sa postojećim zdravstvenim sistemom. Naime, Diab je hospitalizovan 2013. godine sa izbiljnim problemom u sistemu organa za varenje. Dok se oporavljao, on je nastavio da dobija račune i zbunjujuće izjave o tome šta njegovo zdravstveno osiguranje pokriva, a šta nije uključeno.

Batnidži i Diab su željeli da daju odgovor na pitanje: “Da li možemo da obezbijedimo kvalitetnije uslove i bolje korisničko iskustvo?”

Za početak su odlučili da se bave zdravstvenim planovima sponzorisanim od strane poslodavaca, s obzirom da se poslodavci već ponašaju kao “mini kompanije za zdravstveno osiguranje”, što znači da mogu brže da usvoje nove planove zdravstvenog osiguranja.

Klijenti „Kolektivnog zdravlja“ uključuju tehnološke kompanije Zendesk, Palantir, eBay i Pinterest, koje ukupno obuhvataju oko 125.000 članova, a čine ih zaposleni i njihovi poslodavci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *