Zbog nepravilnog čitanja roka trajanja godišnje se baci 90 miliona tona hrane

Evropska komisija objavila je veliku studiju o uticaju oznaka rokova trajanja na bacanje hrane u EU, prema kojoj se godišnje u EU baci oko 90 miliona tona hrane, od čega se 10 odsto baci zbog oznaka trajnosti prehrambenih proizvoda.

U saopštenju kabineta hrvatske europoslanice Biljane Borzan napominje se kako se pretpostavljalo da su velike količine bačene hrane povezane s pogrešnim označavanjem prehrambenih proizvoda i nerazumijevanjem razlike između oznaka “upotrijebiti do“ i “najbolje upotrijebiti do“, a da sada postoje čvrsti podaci i statistike na osnovu kojih se mogu predložiti zakonske i druge mjere za suzbijanje problema.

Upozorava se da manje od polovine građana zemalja EU razumije razliku između “upotrebiti do“ i “najbolje upotrebiti do“, oznaka koje su propisane evropskim zakonodavstvom i da, iako nakon isteka ove druge oznake, hrana može biti dobra za jelo još danima, nedjeljama i mjesecima, ona se masovno baca na dan isteka.

Oznaka “najbolje upotrijebiti do“ znači da proizvođač tvrdi kako je do tog dana proizvod najkvalitetniji, pa npr. zadržava optimalnu hrskavost i boju.

U Švedskoj i Norveškoj su eksperimentalno zamijenili tu oznaku s “najbolji kvalitet do“ i “najbolje do, ali upotrebljivo nakon“. Evropska komisija bi svakako trebalo tu inicijativu da uzme u obzir”, smatra Borzan.

Ističe kako je jedan dio proizvođača obuhvaćenih velikim terenskim istraživanjem, izjavio kako namjerno koriste kraće rokove trajanja nego što bi trebalo, jer se time štite od potencijalnih problema. Takođe, istraživanja evropskih potrošačkih udruženja pokazala su da se ta strategija ponekad koristi i kako bi proizvodi kraće bili na policama, odnosno da trgovine moraju češće da naručuju.

Borzan upozorava da je “dobar dio od 90 miliona tona hrane koliko se godišnje baci u EU, iskoristiv i zato EU i države članice imaju moralnu i političku obavezu da preduzmu mjere da se to smanji”.

“Čak i da nema redova ispred narodnih kuhinja i činjenice da je skoro četvrtina građana u riziku od siromaštva, radi se o ogromnim količinama hrane u čijoj proizvodnji su utrošeni resursi poput vode, zemljišta, goriva i radnih sati”, zaključila je Borzan.

Ekonomski.net

Check Also

Wizz Air uvodi letove iz Podgorice za Rim i London

Mađarski niskotarifni avio-prevoznik Wizz Air imaće ove godine iz Podgorice po dva sedmična leta ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *