VW zamišlja električnu limuzinu budućnosti – bez volana

Volkswagen je najavio četvrti električni automobil iz I.D. familije – luksuznu limuzinu Vizzion Concept koja će debitovati na ženevskom auto-salonu početkom marta.

U susret premijeri novog električnog koncepta, njemački proizvođač objavio je dizajnerske crteže koji otkrivaju da ovo vozilo budućnosti uopšte nema vozačke komande – volan i papučice.

Kako kažu u Volkswagenu, Vizzion Concept je zamišljen kao luksuzna električna limuzina dužine 5,11 m.

Izduženu, aerodinamičnu karoseriju krase veliki točkovi, a pristup putničkoj kabini olakšan je zahvaljujući uklanjanju centralnog nosača krova (B stuba) i sistemom otvaranjem zadnjih vrata u kontra smjeru.

Pogled u kabinu otkriva salonsku konfiguraciju 4 zasebna sjedišta i obilje prostora za noge putnika koji sjede pozadi.

Volkswagenova vizija električne limuzine budućnosti podrazumijeva i odsustvo vozačkih komandi, s obzirom da je u planu da automobil ima sistem za potpuno autonomnu vožnju.

Vizzion Concept za pogon koristi dva elektromotora ukupne kombinovane snage od 306 ks, dok je maksimalna brzina ograničena na 180 km/h.

Zahvaljujući litijim-jonskim baterijama kapaciteta 111 kWh, ali i sistemu rekuperacije energije kočenja, vozilo može da pređe i do 665 km između dva punjenja, tvrde u Volkswagenu.

VW je prije limuzine Vizzion Concept predstavio tri električna koncepta, od kojih će prvi – električni kompaktni hečbek u klasi Golfa – dobiti produkcijsku verziju 2020. godine.

Nakon njega, uslediće serijske varijante druga dva koncepta, I.D. Crozz (krosover) i I.D. Buzz (van).

Tek nakon što se u prodajnim salonima nađu prva tri električna modela, očekuje se i produkcijska verzija limuzine Vizzion Concept.

B92

Check Also

Osiguravajuća društva fakturisala bruto premiju u iznosu od 9,2 miliona eura

Na osnovu preliminarnih podataka dostavljenih Agenciji za nadzor osiguranja od strane društava za osiguranje, društva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *