SAD: Carina na uvoz aluminijuma od 7,7% za sve

Dodajte komentar

Ministarstvo trgovine SAD predložilo je američkom predsjedniku Donaldu Trampu da preduzme mjere kako bi iskorišćenost domaćih kapaciteta za proizvodnju aluminijuma porasla sa sadašnjih 48% na 80%.

Američke potrebe za primarnim aluminijumom iz uvoza se zadovoljavaju čak 90%, prema 66% u 2012. godini, dok je zaposlenost u američkoj proizvodnji aluminujuma smanjena za 58% samo u periodu od 2013. do 2016. godine, navodi se u studiji Ministarstva trgovine SAD.

Kao kuriozitet se podvlači da je ostao samo jedan američki proizvođac visoko kvalitetnog aluminijuma, koji je podoban za vojne kosmičke potrebe.

Zbog navedenog predlažu se tri alternativne mjere : Da se uvede antidampinška carina od najmanje 7,7% na sav uvoz aluminijuma u SAD, ili da se uvede antidampinška carina od najmanje 23,6 odsto na uvoz svih aluminijumskih proizvoda iz Kine, Hong Konga, Rusije,Venecuele i Vijetnama, a za sve ostale zemlje uvozna kvota od 100% izvoza ostvarenog na američko tržište 2017. godine ili da se za sve zemlje uvede kvota od maksimalno 86,7% njihovog izvoza ostvarenog na američko tržište 2017. godine.

Trenutno, SAD primjenjuju dvije mjere za ograničavanje uvoza aluminijuma, obije protiv proizvodjača iz Kine, a u toku su četiri postupka, sva četiri protiv Kine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *