Pozitivan početak nedjelje na evropskim berzama

Dodajte komentar

Na evropskim berzama cijene dionica u ponedjeljak prijepodne su porasle zahvaljujući poboljšanom sentimentu na globalnim berzama nakon nedavnih potresa.

Panevroski Stoxx600 indeks oko 9,30 sati bio je u plusu 0,22 posto, pri čemu je većina sektorskih indeksa na dobitku.

Istovremeno, londonski Ftse indeks u plusu je 0,09 posto, na 7.301 bod, frankfurtski DAC za 0,4 posto, na 12.500 bodova, a pariški CAC za 0,25 posto, na 5.294 boda.

Na najvećem dobitku su dionice banaka i osiguranja u prosjeku za 0,5 posto. Najveći porast cijene pritom je ostvarila dionica Deutsche banka, za 1,5 posto, nakon što su analitičari Bank of America Merril Lyncha podigli rejting za tu dionicu i njenu ciljanu cijenu.

S druge, pak, strane, najviše je pala cijena dionica Daimlera, otprilike za 2 posto, zbog medijskih napisa da je taj njemački proizvođač luksuznih vozila možda koristio softver za varanje na američkim testovima za emisiju štetnih gasova kod dizelskih motora.

Na globalnim tržištima i dalje vlada pozitivni sentiment nakon nedavne oštre korekcije. No, očekuje se skromnije trgovanje, jer su tržišta u SAD-u zatvorena zbog praznika, kao i u Kini i Indiji.

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene dionica porasle šesti dan zaredom, nastavivši tako da nadoknađuju gubitke od prvog dijela februara. Pritom je Tokijski Nikkei skočio gotovo 2 posto, na 22.149 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *