Nelegalni online trgovci na meti inspekcije

Tržišni inspektori su, zajedno sa inspektorom za elektronske komunikacije, u prošloj godini postupali po osam inicijativa kada je riječ o kontroli nelegalnog poslovanja subjekata preko interneta, odnosno društvenih mreža.

Predstavnici Uprave za inspekcijske poslove saopštili su da inspektori u šest slučajeva nijesu utvrdili nepravilnosti, dok su dvije inicijative proslijeđene na postupanje drugim nadležnim organima.

“Preko društvenih mreža obavlja se oglašavanje o prodaji robe ili pružanju usluga, dok se sama prodaja robe, odnosno pružanje usluga najčešće realizuje na klasičan način, tako što se kupac, odnosno korisnik usluge direktno sastane sa prodavcem, odnosno davaocem usluga i plati robu ili uslugu”, objasnili su iz Uprave.

Međutim, kako se dodaje, postoji i mogućnost da se roba naruči putem usmene ili pisane poruke, a plati pouzećem preko kurira ili druge transportne kombinacije.

“Objave reklama na društvenim mrežama ili drugim elektronskim medijima, odnosno portalima koriste skoro svi veliki ili manji trgovci, kako svjetski poznati brendovi, tako i lokalni”, rekli su iz Uprave.

Nacionalno zakonodavstvo se, kako su precizirali, primjenjuje samo na preduzeća koja su za tu vrstu djelatnosti registrovani i obavljaju je u Crnoj Gori.

“Svi subjekti koje se bave distancionom trgovinom, moraju biti upisani u Centralni registar privrednih subjekata, u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima. Osim pomenutih zakona, ova oblast je uređena i Zakonom o zaštiti potrošača i drugim podzakonskim aktima”, naveli su iz Uprave.

Tržišna inspekcija, kako su objasnili, obavlja inspekcijski nadzor u oblasti prometa robe i pružanja trgovinskih usluga na unutrašnjem tržištu, u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini.

“Tim zakonom je, između ostalog, propisano da se trgovina može obavljati i elektronskim putem, u skladu sa posebnim zakonom”, dodali su iz Uprave.

Kada je to moguće, inspektori Uprave za inspekcijske poslove koriste podatke sa društvenih mreža o lokaciji trgovaca, jer se dešava da trgovac ima prijavljenu trgovinu, a da dio robe pokušava da proda na osnovu oglašavanja putem društvenih mreža.

Predstavnici Uprave su, odgovarajući na pitanje da li je crnogorska legislativa u tom dijelu upotpunjena ili bi trebalo napraviti reviziju određenih zakonskih rješenja, kazali da su Zakonom o elektronskoj trgovini definisani uslovi za elektronsku, odnosno internet prodaju robe i usluga koju obavljaju domaći trgovci, kao i nadležnosti Inspekcije za usluge informacionog drustva koje se, između ostalog, odnose i na provjeru obaveza trgovaca koji se nalaze na teritoriji Crne Gore, po pitanju informisanja i komercijalne poruke.

CdM

Check Also

Pogledajte kako napreduju radovi na autoputu

Kompanija Bemax Montenegro objavila je novi snimak radova na auto putu Bar-Boljare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *