7 stvari koje niste znali o Bitcoinu

Bitcoin je predvodnik kripto-ludila koje i dalje traje. Rudarenje i trgovina kriptovalutama svakim danom dobija sve više na važnosti i pored svakodnevnih fluktuacija u vrijednosti. Ipak, sve počinje i završava se sa ovom kriptovalutom.. Ovo su 7 stvari koje vjerovatno ne znate o Bitcoinu:

7. Mogli ste da platite fakultet Bitcoinom

U vrijeme prije nevjerovatnog skoka vrijednosti Bitcoina, bilo je moderno koristiti ovu kriptovalutu kao regularan novac. Bilo je interesantno kako rudarenjem možete na kraju nešto i kupiti. Tako je 2013. Univerzitet u Nikoziji, jedan od najvećih koledža na engleskom jeziku na prostoru Mediterana počeo da prima Bitcoin, kao sredstvo plaćanja školarine. Ubrzo ste školovanje mogli da platite na fakultetima širom svijeta što je predstavljalo svojevrsnu revoluciju. Ipak, sumnjamo da bi se neko sada odvažio da prima Bitcoin u trenutku kada mu vrijednost ekstremno varira. Ipak, ukoliko imate Bitcoine viška, a želite visoko školovanje, sigurni smo da biste našli fakultet koji ga prima.

6. Prva transakcija Bitcoinom je – pica

Možda i prva transakcija sa Bitcoinom desila se 22. maja 2010. godine kada je programer Laszlo Hanyecz platio picu sa 10.000 Bitcoina. Kad bi se to prevelo na kurs kada je Bitcoin vrijedio najviše, ova pica bi koštala oko 200 miliona dolara! Ipak, tada je ova transakcija vrijedjela oko 25 dolara.

5. Hag ima Bitcoin ulicu

Holandija je uvjek među prvima u svijetu prihvata nove trendove, pa je tako slučaj i sa Bitcoinom. U Hagu se nalazi popularni Bitcoin bulevar gdje se nalaze prodavnice i restorani koji primaju Bitcoin. Vjerovali ili ne, ova ulica je otvorena 2014. godine.  uz podršku države. Ubrzo su se ovakve ulice otvorile u nekoliko američkih gradova. Ipak, sa skokovitim promjenama vrijednosti Bitcoina, ne vjerujemo da je neko spreman da plati ručak i da posle sat vremena shvati da ga je platio u vrijednosti novih kola.

4. Bitcoin transakcije (ni) su anonimne

Jedna od najprivlačnijih karakteristika Bitcoina je mogućnost anonimnih transakcija. To ipak nije u potpunosti tačno. Iako se same transakcije sprovode anonimno, savršena anonimnost ne postoji jer se sve bilježi putem blockchain tehnologije. Na ovaj način je moguće ući u trag transakcijama i novčanicima koji su korišćeni. Ukoliko ste novčanik povezali na svojim podacima, sve transakcije će voditi do vas. Doduše ako koristite alternativne podatke i e-mail adrese otkrivanje je mnogo teže, ali ne i nemoguće.

3. Najveća Bitcoin transakcija u istoriji

Najveća zabilježena transakcija u Bitcoinima sadržala je 194.933 novčića. Ako se vodimo trenutnim kursem ove kriptovalute od oko 11.000 dolara ova transakcija bi danas vrijedela oko dvije milijarde dolara! Postoji i još nevjerovatniji, naravno, nepotvrđeni podatak, da je najveća transakcija čitavih 500.000 Bitcoina, a današnja vrijednost ovog transfera bila bi nevjerovatnih pet milijardi dolara! Prosto poželite da ste na vrijeme, prije 7-8 godina kupili brdo Bitcoina zar ne?

2. Neke zemlje su zabranile Bitcoin

I dok je trgovanje Bitcoinom manje više legalno, pojedine zemlje su jednostavno zabranile ovu kriptovalutu. I dok neke zemlje ignorišu ili zakonom regulišu trgovinu, Bangladeš smatra trgovinu kriminalnom radnjom. Tu su još neke zemlje trećeg svijeta, dok zabranu ili bar jaču kontrolu razmatraju i neke azijske države sa jakom Bitcoin scenom. S druge strane mnoge zemlje Zapada su u potpunosti legalizovale trgovinu, dok je najdalje u podršci ipak otišla Bjelorusija koja nudi subvencije.

1. Bitcoin je zvanična valuta na teritoriji Srbije i Hrvatske

Sigurno ste čuli za Lieberland, državu koju je osnovao češki političar Vit Jedlička na teritoriji koja je predmet spora Srbije i Hrvatske. I dok je spor traje sedam kvadratnih kilometara pravno gledano predstavlja ničiju zemlju. Tu priliku je iskoristio Vit kako bi osnovao liberalnu državu sa glavnom valutom – Bitcoinom. Nemamo informacije da li će se ideja o Bitcoinu kao zvaničnoj valuti održati i nakon što se dvije države konačno dogovore oko granice na Dunavu.

PCPress

Check Also

Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili Montenegroberzu ove sedmice

Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili su Montenegroberzu ove sedmice u kojoj je najavljen …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *