Zemlje u kojima se najlakše sakriva neoporezovani novac: Crna Gora na 99. mjestu

Dodajte komentar
Ilustracija

Procjenjuje se da je 21 do 32 hiljade milijardi dolara privatnog bogatstva, neoporezovanog ili premalo oporezovanog, smješteno u poreske oaze širom svijeta, objavila je međunarodna organizacija Mreža poreske pravde (Tax Justice Network).

U izvještaju ‘Indeks finansijske tajnosti’, pri čijoj su izradi koristili podatke OEBS-a, MMF a, drugih institucija i vlada, otkrivaju koje zemlje najviše pomažu bogatašima da sakriju svoje milione, a prvo mjesto na listi netransparentnih država zauzela je Švajcarska. Na listi je, inače 112 zemalja.

– Švajcarska je djed poreskih rajeva u svijetu, jedno od najvećih of šor središta i jedna od najvećih jurisdikcija za čuvanje finansijskih tajni – stoji u izvještaju Mreže, prenosi Novi list.

Druga je SAD, slijede Kajmanska ostrva, pa Hong Kong i Singapur. Na šestom mjestu je Luksemburg, a iza njega Njemačka, Tajvan, Ujedinjeni Arapski Emirati i ostrvo Gernzi.

Crna Gora je na 99. mjestu, Hrvatska na 79, Makedonija na 102, a Slovenija 104. mjestu, dok Srbije nema na spisku.

Zemlje koje su visoko na ovoj ljestvici, kako navodi Mreža poreske pravde, obično imaju banke koje dobro čuvaju tajne klijenata i ne žele dijeliti informacije sa nadležnim tijelima drugih zemalja.

Rtcg.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *